Σαββάτο
11 Μαΐου 2024

Σουδάν: Εκατοντάδες νεκροί και νέα εκεχειρία – Μαίνονται οι μάχες

Πλανήτης

Νέα κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν οι παραστρατιωτικές δυνάμεις στο Σουδάν, ένα 24ωρο μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Η κατάπαυση του πυρός διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά στο Χαρτούμ. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ήχησαν και πάλι, καθώς δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και των παραστρατιωτικών προσπαθούν να ελέγξουν κομβικά σημεία της πρωτεύουσας του Σουδάν.

Οι πιο σφοδρές μάχες μαίνονται κοντά στο επιτελείο του στρατού και στο αεροδρόμιο. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για την αποτυχία της χθεσινής εκεχειρίας ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι δύο αντίπαλοι στρατηγοί, ο Αμπντέλ Φάταχ αλ Μπουρχάν και ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο δεν ελέγχουν πλήρως τις δυνάμεις τους.

Εκατομμύρια εγκλωβισμένοι

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για πέμπτη μέρα χωρίς τρόφιμα, νερό και ρεύμα.

«Ο τρόμος βρίσκεται παντού. Ακούγονται πυρά, οι άσκοποι πυροβολισμοί τραυματίζουν αμάχους. Πολιτοφύλακες των παραστρατιωτικών εισβάλλουν σε σπίτια, λεηλατούν, απειλούν και επιτίθενται στους πολίτες».

Τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.600, όμως εκτιμάται ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Τα μισά νοσοκομεία στο Χαρτούμ δε λειτουργούν καταγγέλλουν οι «Γιατροί χωρίς σύνορα».

«Εκ μέρους των άμαχων πολιτών που έχουμε εγκλωβιστεί ανάμεσα στα διασταυρωμένα πυρά, ζητώ από τον κυβερνητικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς να σταματήσουν. Σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε τη βία», λένε ακτιβιστές.

Νέα εκεχειρία

Και ενώ χιλιάδες κάτοικοι του Χαρτούμ εγκαταλείπουν την πόλη με τα αυτοκίνητά τους ή ακόμα και πεζή, οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν νέα 24ωρη εκεχειρία με έναρξη στις 19.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Μέχρι τώρα ο κυβερνητικός στρατός δεν έχει ανακοινώσει εάν θα την τηρήσει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κλιματική Αλλαγή: Αρχαία βακτήρια μπορεί να αποτελέσουν ασπίδα στις καλλιέργειες

Βιολόγοι στο Εδιμβούργο πειραματίζονται με αρχαία βακτήρια για να διαπιστώσουν αν μπορούν να βοηθήσουν τα σημερινά φυτά που καλλιεργούμε, κυρίως φυτά που προορίζονται για τροφή των...

Μεντβέντεφ: Θα εξασκηθούμε στη χρήση πυρηνικών για να είμαστε έτοιμοι για τυχόν επιθέσεις στο έδαφός μας

Ο στόχος της διεξαγωγής γυμνασίων με εξάσκηση στην χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που έχει προγραμματίσει η Ρωσία, είναι να επεξεργαστεί την απάντηση σε τυχόν επιθέσεις στο ρωσικό ...

Φόρτωση άρθρων...