Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Σπάνια αντικείμενα και απομεινάρια τελετών ανακαλύφθηκαν τυχαία σε αρχαίο ναό (Photos)

Πολιτισμός

Στην ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων προχώρησαν αρχαιολόγοι σε αρχαίο ναό. Νέα αρχαιολογικά θραύσματα από αντικείμενα που χρησιμοποίησαν αυτοκράτορες και συνδέονται με λατρευτικά τελετουργικά έχουν βρεθεί σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν για την ανάπλαση χώρου, με αποκατάστασης των ναών και των καναλιών που εξασφάλιζαν την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων, στην περιοχή.

Οι ανασκαφές γίνονται στην Ιερά Ζώνη του Αρχαιολογικού Πάρκου της Αρχαίας Όστιας, που ήταν το αρχαίο επίνειο της Ρώμης. Η ανακάλυψη, μετά την ανάκτηση δυο τμημάτων της Οστιένειας Fasti πέρυσι, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια πρόσφατης παρέμβασης με σκοπό τη γενική ανακατασκευή της περιοχής, για την επερχόμενη επαναλειτουργία της και τη διάθεσή της στο κοινό.

Τυχαία ανακάλυψη

Κατά τη διάρκεια του αδειάσματος ενός πηγαδιού, που βρίσκεται μπροστά από τη σκάλα του ναού του Ηρακλή, το οποίο είχε  βάθος περίπου 3 μέτρων και ήταν γεμάτο με νερό, εμφανίστηκε μια εντυπωσιακή συλλογή  αντικειμένων, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να χρονολογηθούν μεταξύ των τελών του 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ., και είναι πολύ καλά διατηρημένα λόγω του ότι ήταν βυθισμένα σε λάσπη, άρα σε χαμηλή περιεκτικότητα οξυγόνου που τα φθείρει.

Πρόκειται για κεραμικά διαφόρων τύπων και για μικρογραφίες: λάμπες πετρελαίου, θραύσματα γυάλινων δοχείων, θραύσματα μαρμάρου, καμένα οστά ζώων και κουκούτσια ροδάκινων, που αναμφίβολα χρησιμοποιούνταν σε συγκεκριμένες ιερές τελετές εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Η ταυτοποίηση των καμένων οστών, επιβεβαιώνει κυρίως ότι οι θυσίες ζώων (χοίροι και βοοειδή, χωρίς αμφιβολία) έγιναν στο ιερό, ενώ τα κοινά κεραμικά, τα οποία δείχνουν επίσης ίχνη φωτιάς, δείχνουν ότι το κρέας μαγειρευόταν και καταναλωνόταν κατά τη διάρκεια συμποσίων προς τιμήν της θεότητας. Τα υπολείμματα ενός ή περισσότερων τελετουργικών γευμάτων ρίχτηκαν στο λάκκο, πιθανώς όταν έπαψε η λειτουργία του.

Μεταξύ των πιο σημαντικών αντικειμένων που βρέθηκαν είναι ένα ασυνήθιστο και απίστευτα σύγχρονο ξυλόγλυπτο αντικείμενο, σε σχήμα χωνιού ή δισακοπότηρου, του οποίου η λειτουργία είναι ακόμα ασαφής. Εκτός από το δισκοπότηρο σε σχήμα χωνιού, διακοσμημένο με μια σειρά από ελαφρές τομές και ομόκεντρους κύκλους στο εσωτερικό (κοντά στην τρύπα που τρέχει μέσα από αυτό), άλλα ευρήματα με “διαπλεκόμενα” καλούπια και με εξωτερικές νευρώσεις.

Σπάνια αντικείμενα και απομεινάρια τελετών ανακαλύφθηκαν τυχαία σε αρχαίο ναό

Το σημείο της ανακάλυψης

Τα νέα ευρήματα ανακαλύφθηκαν στην Περιοχή Σακρά, σημαντικό Οστιανό ιερό που χτίστηκε από τον 3ο αιώνα π.Χ. κοντά στην πηγή Aqua Salvia, κατά μήκος της αρχαίας διαδρομής της λεγόμενης Via della Force. 

Μέσα στο συγκρότημα, που κυριαρχείται από τον ναό του Ηρακλή και έχει ακόμα δύο μικρά, λατρευτικά κτίρια όπως ο ναός του Ασκληπιού και ο Στρογγυλός Βωμός, οι ιερείς προέβλεψαν την έκβαση των στρατιωτικών αποστολών σε στρατηγούς που θα αναχωρούσαν για στρατιωτικές εκστρατείες. Ήταν, επομένως, μια οφθαλμαπάτη.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή συντονίστηκαν από τον επιστημονικό διευθυντή του έργου, Ντάριο Νταφάρα, ενώ η εξερεύνηση του πηγαδιού και η ανασκαφή των ιζημάτων έγιναν από τους αρχαιολόγους Νταβίντε Ι. Πελλάνδρα και Μάριο Ματσόλι.

Τα ξύλα που ανατέθηκαν στη φροντίδα του Γραφείου Αναστήλωσης του Πάρκου, βρίσκονται τώρα υπό μελέτη και θα ρίξουν νέο φως στα έπιπλα που χρησιμοποιούνταν στα ρωμαϊκά ιερά της αυτοκρατορικής εποχής.

Σπάνια αντικείμενα και απομεινάρια τελετών ανακαλύφθηκαν τυχαία σε αρχαίο ναό

Μερικά από τα ανακτημένα αντικείμενα

Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν αποδειχθεί μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν και να εμβαθύνουν οι ειδικοί  τη γνώση των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα στο ιερό: 

Μια σημαντική καμπή για την διεξαγωγή έρευνας είναι η ανακάλυψη (κατά τα έτη 1938-40) γλυπτών ταυτοποιήσιμων με την Όστια Άντικα. Θα στεγαστούν στο Μουσείο της Όστιας, που σύντομα θα επαναλειτουργήσει. Είναι το άγαλμα του Cartilius Poplicola, η προτομή του Ασκληπιού, και το ανάγλυφο του haruspex Fulvius Salvis με μια σκηνή από το «θαυματουργό αλίευμα» ενός αγάλματος του Ηρακλή από τους Οστιανούς ψαράδες.

Για άλλη μια φορά, η έρευνα, στις διάφορες μορφές της, αποδεικνύεται βασικό στοιχείο για τον συνδυασμό των διαφορετικών αναγκών που σχετίζονται με την προστασία, την ενίσχυση και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής των Μουσείων MiC, Massimo Osanna.

Σπάνια αντικείμενα και απομεινάρια τελετών ανακαλύφθηκαν τυχαία σε αρχαίο ναό

Το έργο αποκατάστασης του Ιερού Χώρου, που αναπτύχθηκε από το Studio Strati και καθοδηγείται από την αρχιτέκτονα του Πάρκου Βαλέρια Κασέλα, σύντομα θα επιτρέψει την επαναλειτουργία ενός από τα παλαιότερα και πιο υποβλητικά συγκροτήματα της Όστιας. Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στο κελί του Ναού του Ηρακλή, που μέχρι στιγμής ήταν κλειστό.

Επίσης, θα μεταφερθούν τα πεζοδρόμια του κοντινού ναού της Ara Rotonda, η οροφή του οποίου επίσης ανακατασκευάζεται, τόνισε ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ostia Antica, Alessandro D’Alessio.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποίηση παντού

Όταν η δουλειά σου δε σε αφήνει χρόνο να διαβάσεις ένα ποίημα και μετά όταν φεύγεις από κει, τόσα πολλά τα θέματα που έχεις να σκεφτείς, τόσα προβλήματα να λύσεις, οικονομικά, του ...

Φόρτωση άρθρων...