Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Σπίτια με 1 ευρώ: Πώς η Ιταλία έδωσε ζωή σε εγκαταλελειμμένα χωριά

Πλανήτης

Όλα ξεκίνησαν με μια δελεαστική προσφορά: σπίτια σε μια γραφική πόλη της Σικελίας, με μόλις ένα ευρώ. 

Η πόλη Μουσομέλι είναι ένα μικρό χωριό της Σικελίας, στη νότια Ιταλία, με ιστορία, που χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Είναι γνωστή για τα στενά γραφικά σοκάκια της, τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και το εντυπωσιακό κάστρο Mussomeli, που χτίστηκε τον 14ο αιώνα.

Πολλά μικρά χωριά στην Ιταλία έχουν υιοθετήσει την πρακτική «1 Euro Houses», ή αλλιώς, σπίτια με ένα ευρώ, με σκοπό να αναζωογονήσουν εγκαταλελειμμένες περιοχές και να προσελκύσουν νέους κατοίκους. Οι όροι της συμφωνίας μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το χωριό και τις συνθήκες, αλλά συνήθως οι αγοραστές υποχρεούνται να ανακαινίσουν το ακίνητο, και δεσμεύονται, ότι θα το αξιοποιήσουν ως κύρια κατοικία, για τουλάχιστον ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Η πρωτοβουλία έχει προσελκύσει πολλά άτομα, που ενδιαφέρονται να ζήσουν σε παραδοσιακά ιταλικά χωριά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της πόλης Μουσομέλι, η εν λόγω πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2017 και πυροδότησε μια συνολική αναζωογόνηση της άλλοτε υποβαθμισμένης περιοχής, προσελκύοντας τουρίστες, απομακρυσμένους εργαζόμενους και επενδύσεις στην περιοχή.

Ο Τότι Νιγκρέλι, δήλωσε στο Business Insider, ότι πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, η πόλη βρισκόταν στα πρόθυρα της εγκατάλειψης. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πληθυσμός μειώθηκε σταδιακά από 25.000 σε περίπου 10.000, καθώς οι κάτοικοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών αφήνοντας πίσω δεκάδες άδεια σπίτια, ιδιαίτερα στην Παλιά Πόλη.

Όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα, η ανταπόκριση ήταν συντριπτική, δήλωσε ο αντιδήμαρχος. Ειδικότερα, μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια πουλήθηκαν σχεδόν 300 σπίτια – περίπου το 95% του αποθέματος κατοικιών με μόλις ένα ευρώ, έκαστο. «Τώρα βλέπουμε πολλούς ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, παρατηρήθηκε δεκαπλάσια αύξηση του τουρισμού. Η πρόσφατη ανάπτυξη της πόλης προσέλκυσε, επίσης σημαντικές επενδύσεις – δεκάδες εκατομμύρια ευρώ – από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ιταλική κυβέρνηση, δήλωσε ο Νιγκρέλι. Τα κεφάλαια αυτά προορίζονται για νέους δρόμους και την αναδιαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Παλιάς Πόλης, εξηγεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...