Τετάρτη
31 Μαΐου 2023

Νέο μήνυμα State Department για τους S-400: «Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα»

Πλανήτης

Με ένα νέο μήνυμα για τους S-400 επανέρχεται το State Department, προτρέποντας για ακόμα μια φορά την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα. 

Η τοποθέτηση του State Department έρχεται στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα S-400. 

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του State Department ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων CAATSA .

Όπως ανέφερε, «η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Αυτή η σημαντική συναλλαγή (αγορά) από τη Ρωσία ενεργοποίησε τις κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα.

Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία, για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό.

Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Deutsche Welle: Δυσοίωνο το μέλλον της Τουρκίας μετά τη νίκη του Ερντογάν - Παραπαίει η οικονομία

Στις τουρκικές Προεδρικές Εκλογές και στη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται δημοσίευμα της Deutsche Welle. «Η Δημοκρατία κέρδισε», δήλωσε ο Ερντογαν μετά τη νίκη του, ενώ χ...

Τουρκία: Αυτά είναι τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τον Ερντογάν στη νέα Κυβέρνηση

Τίποτα δεν είναι ακόμα βέβαιο μετά τις Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία και την επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όμως, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Τούρκου Προέδρου είναι η οι...

Φόρτωση άρθρων...