Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Τουρκία: Στους 80 οι τραυματίες από τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ (Videos)

Πλανήτης

Στους 80 ανέρχονται οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη βορειοδυτική Τουρκία. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη νωρίς το πρωί, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές.

Μεγάλος αριθμός πληθυσμού εξακολουθεί να βρίσκεται στους δρόμους και σε προσωρινά καταλύματα υπό τον φόβο εκδήλωσης νέων σεισμών. 

Οι τελευταίες πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι από τους 80 τραυματίες οι 23 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, μετέβη στην περιοχή που επλήγησε και προειδοποίησε τους κατοίκους να αποφεύγουν τα παλαιά κτίρια για την ασφάλειά τους.

«Σχεδόν ολοκληρώσαμε τους ελέγχους μας στα χωριά γύρω από το Γκόλιακα. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, μόνο κάποιοι αχυρώνες καταστράφηκαν σε αυτά τα μέρη», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber. 

«Υπήρξε διακοπή ρεύματος κατά τη διάρκεια του σεισμού, αλλά οι αρχές αποκαθιστούν την παροχή ρεύματος τώρα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.
Ακόμα, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για μία ημέρα ώστε να γίνουν έλεγχοι από συνεργεία προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με την AFAD. Ωστόσο, ο σεισμός έγινε αισθητός ως την Κωνσταντινούπολη, 200 χιλιόμετρα μακριά, καθώς και στην Άγκυρα, περί τις 04:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας).

Οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τη βορειοδυτική Τουρκία είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρχικά 50 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με την τουρκική Πολιτική Προστασία έχουν καταγραφεί 101 μετασεισμοί.

Από τους τραυματίες, οι 37 είναι στην επαρχία Ντουτζέ, 6 στο Ζονγκουλντακ, 4 στην Προύσα και ένα άτομο στην Κωνσταντινούπολη. 

Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές παρά μόνο σε αχυρώνες σε μικρά χωριά.

Σύμφωνα με την AFAD, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) από την πλευρά του υπολόγισε ότι είχε μέγεθος έξι βαθμών.

Ο δήμαρχος της πόλης Ντουτζέ, ο Φαρούκ Εζλού, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk πως πολλοί κάτοικοι πανικοβλήθηκαν, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει πως δεν υπάρχουν ως αυτό το στάδιο πληροφορίες για θύματα, σοβαρούς τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές σε κτίρια.

Η AFAD ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης στην περιοχή στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί και ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από αρκετές τεκτονικές πλάκες και η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα είναι έντονη. Το 1999 δύο ισχυροί σεισμοί σκότωσαν 18.000 ανθρώπους στη βορειοδυτική Τουρκία. 

Το 2020, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό στη Σμύρνη.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 24 Απριλίου

Γεγονότα 1704: Εκδίδεται η «News Letter» στην Βοστόνη, η πρώτη εφημερίδα στις ΗΠΑ 1800: Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Τζον Άνταμς 1877: Έναρξ...

Ρωσία: Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι – Τον υποβίβασαν σε ψάλτη

Τιμωρία για τον ιερέα που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι, από την Επισκοπή Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η θρησκευτική αρχή της Μό...

Φόρτωση άρθρων...