Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης 2023

Πλανήτης

Στην Ιρανή ακτιβίστρια Narges Mohammadi απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να τιμήσει την Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους», ανέφερε η επιτροπή.

Παράλληλα η Επιτροπή αναγνωρίζει επίσης τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν ενάντια στις πολιτικές διακρίσεων και καταπίεσης του θεοκρατικού καθεστώτος που στοχεύουν τις γυναίκες.

Σύμφωνα με την Ακαδημία Νόμπελ «το ιρανικό καθεστώς έχει συλλάβει τη Μοχαμαντί 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκιση και 154 μαστιγώματα. Η Μοχαμαντί είναι ακόμα στη φυλακή».

Ειδική μνεία γίνεται στην ανακοίνωση ότι «τον Σεπτέμβριο του 2022 μια νεαρή Κούρδισσα, η Mahsa Jina Amini, δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν υπό την κράτηση της ιρανικής αστυνομίας ηθών. Η δολοφονία της προκάλεσε τις μεγαλύτερες πολιτικές διαδηλώσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1979.

Με το σύνθημα «Γυναίκα - Ζωή - Ελευθερία», εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της βιαιότητας και της καταπίεσης των γυναικών από τις αρχές.

Το καθεστώς κατέστειλε σκληρά τις διαδηλώσεις: περισσότεροι από 500 διαδηλωτές σκοτώθηκαν. Χιλιάδες τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων πολλών που τυφλώθηκαν από σφαίρες από καουτσούκ που έριξε η αστυνομία. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν υπό την επιτήρηση του καθεστώτος.

Το σύνθημα που υιοθέτησαν οι διαδηλωτές - «Γυναίκα - Ζωή - Ελευθερία» - εκφράζει απόλυτα την αφοσίωση και το έργο της Narges Mohammadi, υπογραμμίζεται.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές πολιτείες– Τουλάχιστον 5 νεκροί (Photos)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ορισμένων από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ...

Οκλαχόμα: Νεκροί από ανεμοστρόβιλους – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης «λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων»

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν από...

Φόρτωση άρθρων...