Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο μικροσκόπιο του Hubble γειτονικός γαλαξίας

«Ακανόνιστοι» ή «ανώμαλοι» χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες οι γαλαξίες που δεν έχουν κάποιο καθορισμένο σχήμα. Ένας τέτοιος ακανόνιστος γαλαξίας είναι ο γειτονικός στο δικό μας γαλαξία «ESO 174-1» που μοιάζει με ένα μοναχικό, θολό σύννεφο με φόντο φωτεινά αστέρια στην εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Ο γαλαξίας «ESO 174-1» βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και αποτελείται από ένα φωτεινό σύννεφο αστεριών και μια αχνή έλικα σκουρόχρωμου αερίου και σκόνης.

Αυτή η εικόνα είναι μέρος μιας μεγάλης έρευνας που γίνεται με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και έχει σχεδιαστεί για να κατανοήσουν οι επιστήμονες καλύτερα τους κοντινούς γαλαξιακούς γείτονές μας. 

Οι παρατηρήσεις στοχεύουν να εντοπιστούν τα φωτεινότερα αστέρια των γειτονικών στο δικό μας γαλαξιών καθώς και διάφορα φαινόμενα και ιδιότητες τους.

Το πρόγραμμα για τη σύλληψη όλων των γειτονικών μας γαλαξιών σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί το 2-3% του διαθέσιμου χρόνου Hubble μεταξύ των παρατηρήσεων. Είναι αναποτελεσματικό για το Hubble να κάνει διαδοχικές παρατηρήσεις αντικειμένων που βρίσκονται σε αντίθετα μέρη του ουρανού.

Προγράμματα όπως αυτό που κατέγραψε το γαλαξία ESO 174-1 γεμίζουν τα κενά μεταξύ άλλων παρατηρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο το τηλεσκόπιο μπορεί να μετακινηθεί σταδιακά από τη μια παρατήρηση στην άλλη, ενώ εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα. 

Τα συμπληρωματικά προγράμματα παρατήρησης αξιοποιούν στο έπακρο κάθε λεπτό του χρόνου παρατήρησης του Hubble.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απάντηση της Ρωσίας στα σχόλια Μπάιντεν για τον Πούτιν: «Αποτυχημένη απόπειρα να εμφανιστεί ως κάουμποϊ του Χόλιγουντ»

Το σχόλιο του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξευτελίζει τις ΗΠΑ και εκείνους που χρησιμοποιούν τέτοια φρασεολογία και πρόκειται για μια αποτυχημ...

Φόρτωση άρθρων...