Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Στόλτενμπεργκ: Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία

Πλανήτης

Την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα τονίζοντας ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των υπουργών Άμυνας.

«Υπάρχουν σημάδια από τη Ρωσία ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης. Καμία απόσυρση στρατευμάτων ή εξοπλισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «αυτό μπορεί φυσικά να αλλάξει, αλλά προς το παρόν η Ρωσία διατηρεί τεράστια δύναμη έτοιμη να επιτεθεί από την Κριμαία στη Λευκορωσία.

Μάλιστα, προέβλεψε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες και πολύ βαρύ εξοπλισμό.

Σε συνδυασμό με μια κυβερνοεπίθεση που έγινε χθες στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά και σε τράπεζες, την οποία ορισμένοι συνδέουν με τη Ρωσία, λέει ότι «αυτές είναι οι ενέργειες που αναμένουμε ότι θα γίνουν πριν από μια μεγαλύτερη στρατιωτική επέμβαση».

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και τα βήματα που κάνει είναι «αμυντικά».

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην Ουκρανία, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει μια κρίση στην ασφάλεια της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Είπε δε ότι αυτή είναι η «νέα κανονικότητα», καθώς η Ρωσία επιχειρεί να δοκιμάσει τις αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι χρησιμοποιεί βία για να εκφοβίσει άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να αποδεχθούν τις ρωσικές απαιτήσεις.

Λέει ότι παραβιάζει βασικές αρχές που ήταν σημαντικές εδώ και δεκαετίες.

«Η Ρωσία έχει επιδείξει βούληση να χρησιμοποιήσει βία για να προσπαθήσει να εξαναγκάσει άλλες χώρες και να προσπαθήσει να αλλάξει κάποιες θεμελιώδεις αρχές που είναι σημαντικές για την κοινή μας ασφάλεια», λέει.

Προσθέτει ότι γι' αυτό είναι σημαντικό να εξεταστούν μακροπρόθεσμες προσαρμογές της στάσης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την εγκατάσταση νέων ομάδων μάχης σε κεντρικές και νοτιοανατολικές περιοχές εντός της Συμμαχίας - όπως η Ρουμανία - ως μέρος της αμυντικής στρατηγικής κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Συμπλήρωσε δε ότι θα δαπανηθούν επιπλέον 270 δισ. δολάρια για την άμυνα.

Υψηλό τίμημα εάν η Ρωσία εισβάλει

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «υψηλό τίμημα» εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει βία, λέγοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις. Τόνισε δε ότι η Ουκρανία είναι καλύτερα εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη από ό,τι όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

«Ακόμα κι αν δούμε μια σταδιακή εξέλιξη όπου η Ρωσία αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει βία, το γεγονός ότι συγκέντρωσε όλα αυτά τα στρατεύματα απειλώντας μια ανεξάρτητη χώρα, αυτό από μόνο του είναι σοβαρό».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 17 Μαΐου

Γεγονότα 1521: Ο Εδουάρδος Στάφορντ, 3ος δούκας του Μπάκιγχαμ, εκτελείται για προδοσία. 1590: Η Άννα της Δανίας στέφεται βασίλισσα της Σκωτίας. 1642: Ο Πολ Σομεντί ντε Μεζ...

Φόρτωση άρθρων...