Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Στον Νορβηγό συγγραφέα και δραματουργό Γιόν Φόσε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023

Πλανήτης
Tags: Νόμπελ

Στον Νορβηγό συγγραφέα και δραματουργό Γιον Φόσε απονεμήθηκε το φετινό βραβείο του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, το βραβείο του δοθηκε για τα «καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του, που δίνουν φωνή στο ανείπωτο».

Ο Γιον Γόσε, με το μινιμαλιστικό και υπερ-νατουραλιστικόι ύφος του ανανέωσε ριζοσπαστικά το τοπίο της Νορβηγικής δραματουργίας. Έχει γράψει πλήθος μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων «Το άλλο όνομα» κ.α.

Ο Γιόν Φόσε, γεννημένος στο Χάουγκεζουντ το 1959, ζει στο Grotten, μια κατοικία που παραχωρεί ο βασιλιάς της Νορβηγίας στη σημαντικότερη προσωπικότητα του πολιτισμού της χώρας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε σαράντα γλώσσες· τα θεατρικά του ανεβαίνουν από σπουδαίους σκηνοθέτες (Τ. Οστερμάγερ, Κλοντ Ρεζί, Πατρίς Σερό). Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και με το βραβείο Ίψεν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Προσωρινό λουκέτο στο Al Jazeera – Είναι «εγκληματική ενέργεια» λέει το τηλεοπτικό δίκτυο

Η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ κόπηκε σήμερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «κλείσει» το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο στη χώρα και να κατασχέσει τον εξοπλισμό ...

Φόρτωση άρθρων...