Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στο Ισραήλ υπό τον φόβο επίθεσης του Ιράν

Πλανήτης

Ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον φόβο μιας επίθεσης του Ιράν ή των πληρεξούσιών του στο Ισραήλ. Το σενάριο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή, που θα ξεπερνά τα όρια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, φαίνεται να είναι προ των πυλών, καθώς η Ουάσιγκτον προειδοποιεί για μια επικείμενη ιρανική επίθεση. 

Ειδικότερα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναπτύσσει «πρόσθετα μέσα στην περιοχή» για να ενισχύσει «τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων».

Ακόμα, σύμφωνα με τους Times of Israel, το αεροπλανοφόρο USS Dwight Eisenhower έπλευσε βόρεια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προς το Ισραήλ. Το αεροπλανοφόρο θα είναι σε θέση να αναχαιτίζει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από το Ιράν.

IDF: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων ( IDF) αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι προέβη σε μια «αξιολόγηση» της «ετοιμότητας του στρατού για όλα τα σενάρια» πριν συναντηθεί με τον αρχηγό της αμερικανικής CENTCOM.

«Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένες για επίθεση και άμυνα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο και είμαστε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού εδώ και περίπου έξι μήνες. Οι IDF συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει στο Ιράν και σε διάφορα πεδία, ενώ προετοιμάζονται συνεχώς για να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες και πιθανές απειλές σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Χαλέβι.

«Οι δυνάμεις μας είναι προετοιμασμένες και έτοιμες ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε σενάριο», προσθέτει ο Χαλέβι.

Τα σενάρια ενός ιρανικού πλήγματος

Το πρώτο, προβλέπει ότι το Ιράν θα επιτεθεί από το ίδιο το έδαφός του. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι δύσκολο για το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα και κατά στόχων στο ιρανικό έδαφος, κάτι που - κατά πάσα πιθανότητα - θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετα πλήγματα μεταξύ των δύο πλευρών και σε μια ευρύτερη σύγκρουση, αναφέρει ο συντάκτης.

Ακόμα, υπάρχει η πιθανότητα επίθεσης μέσω πληρεξουσίων. Εδώ θα εξαρτηθεί από το ποιος θα επιτεθεί και ποιος ακριβώς θα είναι ο στόχος. Εάν, για παράδειγμα, η Χεζμπολάχ εκτοξεύσει πυραύλους στη Χάιφα ή το Τελ Αβίβ, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να επιτεθεί στη Βηρυτό.

Αν όμως η Χεζμπολάχ ή κάποιος άλλος πληρεξούσιος - οι Χούθι στην Υεμένη ή ιρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ - επιτεθεί σε μια στρατιωτική βάση τότε το ερώτημα θα είναι ποιος είναι ο στόχος και τα θύματά του. Υπάρχει επίσης πάντα η επιλογή μιας απόπειρας επίθεσης εναντίον ενός ισραηλινού προξενείου ή μιας πρεσβείας στο εξωτερικό.

Το Ισραήλ θα πρέπει φυσικά να απαντήσει σε κάθε περίπτωση, αλλά εάν η επίθεση γίνει εναντίον μιας βάσης και δεν υπάρχουν πραγματικές ζημιές ή θύματα τότε η απάντηση μπορεί να είναι και συμβολική για να «κλείσει» ο κύκλος των εχθροπραξιών, σημειώνει ο συντάκτης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Deutsche Welle: Ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου ετοιμάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η ισραηλινή κυβέρνηση βλέπει με ανησυχία προς τη Χάγη. Εκεί είναι η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο, όπως λέγεται, ετοιμάζει μέσα στην εβδομάδα διεθνές ένταλ...

Σαν σήμερα - 3 Μαΐου

Γεγονότα 1802: Η Ουάσινγκτον αποκτά καταστατικό χάρτη. 1808: Ισπανοί πατριώτες εκτελούνται στη Μαδρίτη από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα που έχουν εισβάλλει στην Ιβηρική. Με αφ...

Φόρτωση άρθρων...