Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Σύνοδος Ε.Ε. στη Γρανάδα: «Ναι» στη διεύρυνση αλλά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Υπέρ της προσθήκης νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ωστόσο, δεν έθεσαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προειδοποίησαν τις υποψήφιες χώρες, όπως η Ουκρανία, ότι δεν θα υπάρξουν «παρακαμπτήριες οδοί».

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Γρανάδας, οι ηγέτες των «27» διακήρυξαν ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια «επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία». 

Ταυτόχρονα, όμως, είπαν ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα επίδοξα μέλη –Ουκρανία, Μολδαβία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων– θα χρειαστεί να κάνουν μεγάλες αλλαγές, προκειμένου ώστε να προετοιμαστούν για μια διευρυμένη Ένωση.

«Τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου» αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Οι χώρες θα πρέπει να πληρούν ορισμένα νομικά, οικονομικά και δημοκρατικά κριτήρια ώστε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαδικασία μπορεί να κρατήσει χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να υποδεχθεί νέα μέλη.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε προτείνει η Ένωση να είναι έτοιμη για διεύρυνση μέχρι το 2030, εκτιμώντας ότι ο καθορισμός αυτού του χρονοδιαγράμματος θα ενθαρρύνει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τις υποψήφιες χώρες να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους. «Το σημαντικό είναι να σταματήσουμε να χρονοτριβούμε», είπε σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου.

Όμως, άλλοι ηγέτες δεν αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό αυτήν την ιδέα, επιμένοντας ότι οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η διαδικασία είναι αξιοκρατική», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Υπάρχουν σαφείς κανόνες, ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λονδίνο: Ανδρας επιτέθηκε με σπαθί σε πολίτες και αστυνομικούς – 4 τραυματίες (βίντεο)

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης κοντά σε σταθμό του μετρό στο βορειοανατολικό Λονδίνο μετά από αναφορές ότι ένας άνδρας που κρατούσε σπαθί, επιτέθηκε σε πολίτες και αστυνομικο...

Επίθεση των Χούθι με βαλλιστικούς πυραύλους και drone στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Cyclades

Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drone κατά ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου που ταξίδευε στην Ερυθρά Θάλασσα εξαπέλυσαν οι Χούθι όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση (U.S. Cent...

Φόρτωση άρθρων...