Ολοκληρώθηκαν οι έκτακτες συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου είχαν συγκεντρωθεί για να συζητήσουν το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, μετά το πέρας της συνεδρίασης δήλωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό εταίροι και σύμμαχοι.
Ανέφερε στην συνέχεια ότι «πιστεύουμε πως οι σχέσεις μεταξύ εταίρων και συμμάχων πρέπει να διαχειρίζονται με ευγένεια και σεβασμό».
«Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινό συμφέρον για την ασφάλεια στην περιοχή του Αρκτικού. Ειδικά, μέσω της συνεργασίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε
Ωστόσο, στη συνέχεια τόνισε ξεκάθαρα ότι η Δανία και η Γροιλανδία «έχουν την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι μόνο αυτές μπορούν να αποφασίζουν για ζητήματα που αφορούν το μέλλον τους.
«Αυτό αντικατοπτρίζει τη σταθερή μας δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, που είναι απαραίτητες για την Ευρώπη και για τη διεθνή κοινότητα συνολικά», δήλωσε.
Χαιρέτισε την αλλαγή στάσης του Τραμπ σχετικά με τους δασμούς, σημειώνοντας ότι αυτοί θα ήταν «ασύμβατοι» με τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.
Ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, τα κράτη μέλη, τους πολίτες και τις εταιρείες «ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή εκβιασμού», αν χρειαστεί.
Ο ίδιος στη συνέχεια επισήμανε πως επιθυμεί να υπάρξει «κατασκευαστική» συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Ο Κόστα αναφέρθηκε και στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είχε «σοβαρές αμφιβολίες» για ορισμένα στοιχεία της μορφής του, όσον αφορά το «πεδίο εφαρμογής, τη διακυβέρνηση και τη συμβατότητα με τον Χάρτη του ΟΗΕ».
Ωστόσο, είπε ότι η ΕΕ ήταν «έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ» στην εφαρμογή του συνολικού σχεδίου ειρήνης για τη Γάζα, με το «Συμβουλίου Ειρήνης» να εκτελεί την αποστολή του ως μεταβατική διοίκηση.
Τόνισε ότι η επόμενη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, στις 12 Φεβρουαρίου, θα αφορούσε την προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και της ενιαίας αγοράς.
Τι δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πήρε τον λόγο αμέσως μετά.
Ανέφερε ότι οι ηγέτες είχαν «πολύ καλές συζητήσεις», εκφράζοντας «απόλυτη αλληλεγγύη προς τη Γροιλανδία και τη Δανία», και χαιρέτισε την ενότητα και την αλληλεγγύη με τα έξι κράτη-μέλη που απειλούνταν από τους δασμούς του Τραμπ.
Είπε ότι η ΕΕ είχε εμπλακεί «πολύ ενεργά» με τις ΗΠΑ με «σταθερό, αλλά μη κλιμακωτό τρόπο», και ότι θεωρητικά ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα αντίμετρα και τα μη δασμολογικά εργαλεία της εάν η απειλή των δασμών του Τραμπ επανεμφανιζόταν.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και να προστατεύει τον εαυτό της, τα κράτη μέλη της, τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις της από οποιαδήποτε μορφή καταναγκασμού. Διαθέτει τη δύναμη και τα εργαλεία για να το πράξει και θα το πράξει εάν και όποτε είναι αναγκαίο».
«Βρισκόμαστε σαφώς σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήμασταν πριν από 24 ώρες», δήλωσε από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως «αντλήσαμε διδάγματα από τη συλλογική μας στρατηγική»
Η ίδια δήλωσε πως «για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, έχουμε ήδη προτείνει να διπλασιαστεί η οικονομική υποστήριξη προς τη Γροιλανδία», ενώ το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί πρόταση για ουσιαστικό πακέτο επενδύσεων και «πιστεύουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αύξηση των αμυντικών δαπανών μας για εξοπλισμούς κατάλληλους για την Αρκτική, όπως για παράδειγμα ένα ευρωπαϊκό παγοθραυστικό. Και πρέπει να ενισχύσουμε τις συμφωνίες ασφάλειας και άμυνας με τους εταίρους στην περιοχή, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ισλανδία και άλλοι. Αυτό έχει γίνει γεωπολιτική ανάγκη για τη Γροιλανδία». Αναφερόμενη στην ασφάλεια της Αρκτικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμο θέμα και το πλαίσιο στο οποίο είναι καλύτερο να το χειριστούμε είναι σίγουρα το ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις γίνονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Φυσικά, η Αρκτική και η ασφάλεια της Αρκτικής είναι επίσης υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «καθώς ο χειμώνας είχε σφίξει τη χώρα, η Ρωσία ενίσχυε τις αποκρουστικές επιθέσεις της», και ότι η ΕΕ εξακολουθούσε να περιμένει την απάντηση της Ρωσίας στις πρόσφατες ειρηνευτικές προτάσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι δυο πρόεδροι ρωτήθηκαν για την αντίδραση της ΕΕ στις απειλές της Ουάσιγκτον και στην επιλογή της «μη κλιμάκωσης» στις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Είμαστε πολύ ειλικρινείς με τους φίλους και τους συμμάχους», δήλωσε ο κ. Κόστα, προσθέτοντας πως «μεταξύ φίλων, συμμάχων και εταίρων, πρέπει να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με φιλία και σεβασμό. Αυτό κάνουμε με τις ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στις αρχές μας».
«Καταφέραμε να αντισταθούμε παραμένοντας αποφασισμένοι αλλά χωρίς κλιμάκωση και, το πιο σημαντικό, με μεγάλη ενότητα», τόνισε από την πλευρά της η κ. Φον ντερ Λάιεν.
Ο κ. Κόστα αναφέρθηκε στη φιλόδοξη ευρωπαϊκή ατζέντα που επικεντρώνεται στην άμυνα, τον ανταγωνισμό και την στρατηγικά πιο αυτόνομη Ευρώπη, θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τη 12η Φεβρουαρίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς σε νέο γεωοικονομικό πλαίσιο.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Ένωσης, ενημερώθηκαν από την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του ζητήματος της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο των επαφών που είχε η ίδια η Φρεντέρικσεν. Ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε επίσης ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, είχε την Πέμπτη συνομιλία με τον Μαρκ Ρούτε.
Οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, αξιολόγησαν θετικά την άμεση αντίδρασή τους τόσο στο ζήτημα της Γροιλανδίας όσο και στην απειλή επιβολής δασμών σε έξι κράτη-μέλη. Όπως υπογράμμισε, «υπήρξε υψηλός βαθμός ενότητας στην αντίδραση». Αναφερόμενος στα μέσα που διαθέτει η ΕΕ για την περίπτωση επιβολής δασμών, τόνισε ότι «είναι στο τραπέζι, δεν τα έχουμε κλείσει στην ντουλάπα», επισημαίνοντας τη διαφορά ανάμεσα στο σημείο στο οποίο βρισκόταν η κατάσταση πριν από 24 ώρες και στο σημείο στο οποίο βρίσκεται τώρα.
Επιπλέον, όπως σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι ηγέτες εστίασαν στην ανάλυση των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση με τις ΗΠΑ, αναζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης των εντάσεων και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «προσπαθούν να προσεγγίσουν την Αμερική όσο το δυνατόν περισσότερο», προκειμένου να προωθήσουν μια θετική ατζέντα που δεν θα περιορίζεται μόνο στην αμερικανική ηγεσία.
Δεν θα εκδοθεί κείμενο συμπερασμάτων από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Reuters: Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή
Ξεμπλοκάρει η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις