Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Πώς ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει άμεση πρόγνωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Ένα νέο προγνωστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να κάνει άμεση πρόγνωση του καρδιαγγειακού κινδύνου δημιούργησαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Το σύστημα αναλύει εικόνες των ματιών και μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια και μέσα σε λιγότερο από ένα μόνο λεπτό τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο,

Τα ευρήματα ενισχύουν τα στοιχεία προηγούμενων μελετών ότι τα μάτια αποτελούν ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την καρδιαγγειακή υγεία στο πλαίσιο μιας εξατομικευμένης προσέγγισης. 

Το νέο επίτευγμα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ανοίγει τον δρόμο για μια νέα αποτελεσματική και μη επεμβατική εξέταση που δεν θα χρειάζεται καν να γίνεται σε ιατρικό κέντρο, αλλά στο ίδιο το ιατρείο του οφθαλμίατρου ή άλλου γιατρού ή ακόμη και από κινητές μονάδες στον δρόμο με τη χρήση κάμερας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αλίσια Ρετζίνα Ρουντνίκα του Πανεπιστημίου St George's του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «British Journal of Ophthalmology» ανέπτυξαν το «έξυπνο» εργαλείο Quartz, το οποίο «εκπαίδευσαν» με εικόνες ματιών 88.052 ατόμων 40-69 ετών, οι οποίες αφορούσαν τις αρτηρίες και φλέβες στον αμφιβληστροειδή του ματιού.

Το μοντέλο στη συνέχεια δοκιμάστηκε σε εικόνες ματιών 7.411 ανθρώπων 48-92 ετών, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα στοιχεία για κάθε άτομο, όπως ιστορικό καπνίσματος, λήψη φαρμάκων κατά της υπέρτασης, προηγούμενα εμφράγματα ή εγκεφαλικά κ.α. Το σύστημα ήταν σε θέση να κάνει σωστές προβλέψεις για τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να γνωρίζει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα το πολύ το επίπεδο του καρδιαγγειακού κινδύνου του. Έτσι θα βελτιωθεί η καρδιαγγειακή υγεία και θα σωθούν ζωές», είπε η δρ Ρουντνίκα και πρόσθεσε ότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει έγκαιρα φαρμακευτική θεραπεία (π.χ. να πάρει στατίνες) ή να κάνει άλλη επέμβαση.

H καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά και οι άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν βασική αιτία θανάτου παγκοσμίως. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και δ...

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Φόρτωση άρθρων...