Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Χαβιέρ Μιλέι: Τι σημαίνει η νίκη του αναρχοφιλελεύθερου νέου Προέδρου της Αργεντινής

Πλανήτης

Θεραπεία – σοκ με κύριο μέσο το… αλυσοπρίονο, ένα εργαλείο με το οποίο εμφανιζόταν συχνά στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις θα επιδιώξει να εφαρμόσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι.

Με εμφάνιση που παραπέμπει σε άλλες εποχές – η φαβορίτα του άλλωστε αλλά και τα κοστούμια δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα- ο εκκεντρικός, πέραν πάσης αμφιβολίας νέος πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές με 55,6% έναντι 44,3% του Περονιστή απερχόμενου υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα.

Η εκκεντρικότητα του Χαβιέρ Μιλέι δεν περιορίζεται μόνο στην εμφάνιση ούτε στο εντυπωσιακό αξεσουάρ του, ήτοι το αλυσοπρίονο. Αντίθετα, επεκτείνεται και στην πολιτική του φυσιογνωμία αλλά και στις προτάσεις του, κυρίως στην οικονομία, που θεωρήθηκαν αλλοπρόσαλλες, αν και ο ίδιος στα κοινωνικά ζητήματα τοποθετείται μάλλον στα άκρα της δεξιάς, καθώς η πολιτική του φυσιογνωμία διατηρεί μια αγάπη για τον καπιταλισμό και για τις κοινωνικά συντηρητικές πολιτικές.

Το παρατσούκλι του είναι «ο Τρελός» (El Loco). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι υπερβολικά φιλελεύθερος. Είναι σίγουρα αντισυστημικός, ενώ θεωρείται  «αναρχοφιλελεύθερος».

Με την ανάληψη των καθηκόντων του στις 10 Δεκεμβρίου, ο Μιλέι υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του «το τέλος της παρακμής» και την «ανοικοδόμηση της Αργεντινής», χωρίς «ημίμετρα».

Η οικονομική του πολιτική στηρίζεται στο αγαπημένο του αξεσουάρ. Έτσι, θα βάλει «αλυσοπρίονο» στις δημόσιες δαπάνες, στην 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να επιφέρει ένα οικονομικό σοκ. Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με πληθωρισμό 143% σε ετήσια βάση, ανεργία 40% και ένα δημόσιο χρέος 45 δισ. δολάρια.

Κεντρικό σημείο των προεκλογικών εξαγγελιών του νέου προέδρου ήταν η κεντρική τράπεζα. Στόχος του είναι να βάλει «δυναμίτιδα» στον θεσμό και να τον καταργήσει, λύνοντας έτσι και όλα τα προβλήματα που απορρέουν από αυτή. Θύμα των περικοπών δεν θα είναι μόνον η κεντρική τράπεζα, καθώς έχει δεσμευτεί για κατάργηση βασικών υπουργείων, μεταξύ των οποίων τα Υγείας και Παιδείας. Κι αυτό επειδή έχει δηλώσει ότι θα υπάρξουν περικοπές σε βασικά κοινωνικά θέματα, όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση και η κοινωνική ανάπτυξη.

Αλλαγή δεν θα υπάρξει μόνο στους θεσμούς, αλλά και στο νόμισμα. Ο «El Loco» έχει εξαγγείλει την κατάργηση του πέσος, που είναι το εθνικό νόμισμα, ενώ στόχος του είναι να δολαριοποιήσει την οικονομία.

Οικονομολόγος ο ίδιος και παρουσιαστής, ο Μιλέι έχει θέλει ως αναρχοκαπιταλιστής να ελαχιστοποιήσει την κρατική παρέμβαση στην οικονομία της Αργεντινής, δίνοντας το προβάδισμα στην ελεύθερη αγορά. Η απέχθειά του προς το κράτος δεν κρύβεται, προτιμώντας αντ’ αυτού ακόμα και τη μαφία.

«Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στο κράτος και τη μαφία, θα επέλεγα τη μαφία... επειδή αυτή έχει κώδικες, προσαρμόζεται, δεν λέει ψέματα και - πάνω απ' όλα - είναι ανταγωνιστική» είχε πει χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υπόθεση Άλεκ Μπάλντουιν: Ξέσπασε σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης για απόρριψη των κατηγοριών

Ο Άλεκ Μπάλντουιν ξεσπά σε κλάματα καθώς η δικαστής στο Νέο Μεξικό απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό στα γυρίσματα ...

Φόρτωση άρθρων...