Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Titan: Οι πρώτες φωτογραφίες από το μοιραίο υποβρύχιο

Κομμάτια από το διαλυμένο υποβρύχιο όχημα μεταφέρθηκαν σε λιμάνι του Καναδά.

Πλανήτης

Σε λιμάνι του Καναδά έφτασαν σήμερα τα πρώτα τμήματα από το μοιραίο υποβρύχιο Titan. Το βαθυσκάφος χάθηκε την περασμένη εβδομάδα με πέντε επιβαίνοντες σε κατάδυση προς το ναυάγιο του «Τιτανικού».

Τα συνεργεία για την ανάσυρση του Titan εργάζονταν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες έπειτα από τον εντοπισμό των συντριμμιών στον βυθό του Ατλαντικού σε βάθος που έφτανε τα τέσσερα χιλιόμετρα σε μικρή απόσταση από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Λίγα λεπτά μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου, ομάδες ερευνητών ξεκίνησαν το έργο της εξέτασης των συντριμμιών.

Ανάμεσα στα τμήματα που εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν είναι ένα ημικυκλικό τμήμα στην άκρη του «Titan» και ένα κομμάτι από το πλευρό που έχει το λογότυπο της OceanGate, της εταιρείας που αναλάμβανε τις ξεναγήσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Titan: Οι πρώτες φωτογραφίες από το μοιραίο υποβρύχιο

Τι «δείχνουν» τα συντρίμμια 

Ειδικοί είχαν εξηγήσει ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας υποδηλώνουν «καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης».

Η «εσωτερική κατάρρευση» ή «ενδόρρηξη» (implosion) είναι το αντίθετο από μια έκρηξη (explosion), δηλαδή μια έκρηξη όταν ένα αντικείμενο ξαφνικά και βίαια καταρρέει από έξω προς τα μέσα (φανταστείτε κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει όταν πιέζουμε ένα κουτάκι αναψυκτικού με το χέρι).

Σε μεγάλα βάθη, όπου και η πίεση είναι πολλές ατμόσφαιρες ακόμη και το μικρότερο δομικό ελάττωμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

Titan: Οι πρώτες φωτογραφίες από το μοιραίο υποβρύχιο

H πρόσκρουση του υποβρυχίου

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του βίντεο με την «έκρηξη» ο αέρας στο βαθυσκάφος θα έφτανε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του Ήλιου ενώ το κέλυφος του Titan θα γινόταν συντρίμμια μέσα σε μόλις 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Titan: Οι πρώτες φωτογραφίες από το μοιραίο υποβρύχιο

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Σαν σήμερα - 26 Απριλίου

Γεγονότα 1336 - Ο Πετράρχης ανεβαίνει στο όρος Βαντού. 1478 - Οι Πάτσι επιτίθενται κατά του Λαυρέντιου των Μεδίκων και σκοτώνουν τον αδελφό του, Τζουλιάνο των Μεδίκων, κατά τ...

Φόρτωση άρθρων...