Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Titan: Τι είναι η «ενδόρρηξη» που διέλυσε το βαθυσκάφος

Πλανήτης

Τραγικός ήταν ο επίλογος για τις οικογένειες των επιβαινόντων στο υποβρύχιο Titan, με τις επίσημες ανακοινώσεις της ακτοφυλακής το βράδυ της Πέμπτης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι αρχές αποδίδουν το δυστύχημα σε μία "καταστροφική ενδόρρηξη".

Με τον όρο αυτό περιγράφεται μία "κατάρρευση προς τα μέσα" του σκάφους εξαιτίας της μεγάλης πίεσης την οποία υφίστατο στο βάθος που βρισκόταν. Δεν είναι σαφές σε τι βάθος έλαβε χώρα η ενδόρρηξη του Titan, γνωρίζουμε όμως ότι το ναυάγιο του Τιτανικού, προς το οποίο κινείτο, κείται σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων.

Η κατάδυση μέχρι εκεί διαρκεί περίπου δύο ώρες και το υποβρύχιο βρισκόταν "καθ οδόν" για  μία ώρα και 45 λεπτά όταν χάθηκε η επικοινωνία. Στα βάθη του Τιτανικού η πίεση είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια, αναφέρει το CNN.

Μία "καταστροφική ενδόρρηξη" λαμβάνει χώρα σε κλάσματα δευτερολέπτου, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο πρώην αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού. "Ολόκληρο το υποβρύχιο θα διαλύθηκε πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να καταλάβουν καν ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρόκειται για έναν ανώδυνο θάνατο σε σχέση με άλλους". Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απίθανο να εντοπιστούν πτώματα.

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή ανέφερε ότι θα συνεχίσει την έρευνα προκειμένου να ανακτήσει ό,τι μπορεί, προειδοποίησε όμως ότι το περιβάλλον στον βυθό της θάλασσας είναι "ανελέητο".

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...