Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Το 2023 το πιο θερμό έτος του τελευταίου ενάμιση αιώνα

Πλανήτης

H προηγούμενη χρονιά ήταν η πιο θερμή του τελευταίου ενάμιση αιώνα, σύμφωνα με την Υπηρεσία «Κοπέρνικος» για την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά μέσο όρο το 2023, οι θερμοκρασίες παγκοσμίως ήταν κατά 1,48 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από ό,τι ήταν στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργάνου παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας το περσινό έτος το θερμότερο καταγεγραμμένο έτος εδώ και ενάμιση αιώνα.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες άρχισαν να ξεπερνούν τα ρεκόρ στα μέσα του έτους και δεν σταμάτησαν. Πρώτον, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος Ιούνιος του πλανήτη που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη συνέχεια, ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος Ιούλιος και ούτω καθεξής, μέχρι τον Δεκέμβριο.
Η ζέστη «έψησε» την Κίνα και το Ιράν, την Ελλάδα και την Ισπανία, το Τέξας και τον αμερικανικό Νότο. Ο Καναδάς είχε την πιο καταστροφική περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ, με περισσότερα από 45 εκατομμύρια στρέμματα να έχουν καεί. Λιγότερος θαλάσσιος πάγος σχηματίστηκε γύρω από τις ακτές της Ανταρκτικής, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, από ό,τι έχει μετρηθεί ποτέ.

Για τους επιστήμονες του κλίματος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αμείωτες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκάλεσαν νέα υψηλά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό που οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times», είναι αν το 2023 προμηνύει πολλά ακόμη χρόνια κατά τα οποία τα ρεκόρ θερμότητας όχι απλώς «σπάνε», αλλά καταρρίπτονται. 

Με άλλα λόγια, αναρωτιούνται αν οι αριθμοί αποτελούν ένδειξη ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη επιταχύνεται.

«Τα ακραία φαινόμενα που παρατηρήσαμε τους τελευταίους μήνες αποτελούν μια δραματική μαρτυρία για το πόσο μακριά βρισκόμαστε πλέον από το κλίμα στο οποίο αναπτύχθηκε ο πολιτισμός μας», ανέφερε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας «Κοπέρνικος» για την κλιματική αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε δέκατο του βαθμού υπερθέρμανσης του πλανήτη αντιπροσωπεύει επιπλέον θερμοδυναμικό καύσιμο που εντείνει τα κύματα καύσωνα και τις καταιγίδες, αυξάνει την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και των παγοκαλύψεων.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, τα έθνη συμφώνησαν να περιορίσουν τη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου και, αν είναι δυνατόν, στον 1,5 βαθμό. Με τους σημερινούς ρυθμούς των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα περάσουν μόνο λίγα χρόνια μέχρι ο στόχος του 1,5 βαθμού να είναι χαμένη υπόθεση, λένε οι ερευνητές.

Το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου είναι ο κύριος παράγοντας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όμως πέρυσι αρκετοί άλλοι φυσικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Η έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου το 2022 στα ανοικτά της νησιωτικής χώρας Τόνγκα στον Ειρηνικό εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες υδρατμών στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην παγίδευση περισσότερης θερμότητας κοντά στην επιφάνεια της Γης.

Ένας άλλος παράγοντας ήταν το Ελ Νίνιο, η επαναλαμβανόμενη μεταβολή των καιρικών συνθηκών στον τροπικό Ειρηνικό, που ξεκίνησε πέρυσι και συχνά συνδέεται με ρεκόρ ζέστης παγκοσμίως. Και αυτό περιέχει μια προειδοποίηση για πιθανώς χειρότερα που θα έρθουν φέτος.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένα μόνο έτος, ακόμη και ένα τόσο θερμό όσο το 2023, μπορεί να μας πει μόνο τόσα πολλά για το πώς μπορεί να αλλάξει η μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Άλλα σημάδια, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι ο κόσμος θερμαίνεται πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν.

Περίπου το 90% της ενέργειας που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου συσσωρεύεται στους ωκεανούς και οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η απορρόφηση θερμότητας από τους ωκεανούς έχει επιταχυνθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1990.

Μια ομάδα ερευνητών στη Γαλλία διαπίστωσε πρόσφατα ότι η συνολική θέρμανση της Γης, δηλαδή σε ξηρά, ωκεανούς, αέρα και πάγο, επιταχύνεται για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από το 1960. 

Αυτό επιφέρει την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση των αερολυμάτων τις τελευταίες δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Φόρτωση άρθρων...