Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Έρευνα: Το άγχος στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό

Οι γυναίκες που έχουν άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, γεννούν κατά μέσο όρο νωρίτερα σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν. Αυτό δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 

Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη οι γιατροί να ελέγχουν για τυχόν άγχος κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κριστίν Ντάνκελ Σέτερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ψυχολογίας της υγείας «Health Psychology», μελέτησαν σχεδόν 200 έγκυες, οι οποίες αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων και ψυχολογικών τεστ σχετικά με τον βαθμό του άγχους τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι περίπου μια στις τέσσερις έγκυες γυναίκες εμφανίζει αυξημένα κλινικά συμπτώματα άγχους. 

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι το άγχος συνιστά παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό πριν την 37η εβδομάδα της κύησης.

Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι το σχετιζόμενο με την εγκυμοσύνη άγχος ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που σχετίζεται περισσότερο με τον πρόωρο τοκετό. Αλλά και το γενικευμένο άγχος κατά το πρώτο τρίμηνο επίσης αυξάνει τον κίνδυνο το μωρό να γεννηθεί πριν την ώρα του.

Το άγχος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους συγκυριακούς παράγοντες (κίνδυνοι για το μωρό, ιατρικοί κίνδυνοι της κύησης, η προοπτική της γέννας και του να γίνει κανείς γονιός κ.α.) ή σε άλλες μονιμότερες αιτίες.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Οι θεωρίες συνωμοσίας για τη «σπορά νεφών» και η απάντηση των ειδικών

Ασύλληπτες ήταν οι εικόνες από τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις στο Ντουμπάι, σε μία από τις θερμότερες και ξηρότερες περιοχές του πλανήτη. Δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω...

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι κοντά σε σχολείο - Τραυματίστηκαν δύο κορίτσια (Video)

Δύο κορίτσια ηλικίας 5 και 11 ετών τραυματίστηκαν ελαφρά σε επίθεση με μαχαίρι που έγινε κοντά στο σχολείο τους στο Σουφελβεγερσαΐμ, στην ανατολική Γαλλία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακ...

Φόρτωση άρθρων...