Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

Το «Κίνημα της Πετσέτας» και στην Τουρκία – Κάτοικοι μαζεύουν λεφτά για να πάρουν πίσω την παραλία

Το «Κίνημα της Πετσέτας» από την Ελλάδα «μετακομίζει» στην Τουρκία καθώς κάτοικοι στο Τσεσμέ που βρίσκεται στην περιοχή της Σμύρνης απέναντι από τη Χίο, αποφάσισαν να ξεσηκωθούν με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν σχετικά με την τύχη του κόλπου Γκιουτσλουτζέκ. Η κινητοποίηση μάλιστα έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Cumhuriyet. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το περιστατικό αφορά μία υπόθεση του 2017, όταν μία παραλία είχε δοθεί σε επιχειρηματία από το υπουργείο Περιβάλλοντος έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου. Τότε οι πολίτες είχαν κάνει κινητοποιήσεις και είχαν κατορθώσει να ακυρώσουν την εκμίσθωση της παραλίας.

Το πρωτοσέλιδο της Cumhuriyet

news

Ωστόσο, φέτος, έγινε νέος διαγωνισμός, με τους κατοίκους να συγκεντρώνουν λεφτά ώστε να πάρουν εκείνοι την άδεια για να διαχειρίζονται τη δική τους ακτή. Το ποσό του διαγωνισμού ήταν εξωφρενικό για τις δυνατότητές τους, αφού άγγιζε τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, δεν μπόρεσαν να πάρουν την άδεια λειτουργίας της παραλίας κι έτσι επιδόθηκαν σε διαδηλώσεις για να «πάρουν πίσω» το κομμάτι αυτό του αιγιαλού.

Πορεία στο κέντρο του Τσεσμέ
Πολίτες που ανήκουν στον Σύλλογο Διατήρησης της Άγριας Ζωής του Γκιουτσλουτζέκ (GÜDODER) και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Τσεσμέ και ξεκίνησαν να κάνουν πορείες με στόχο να πάρουν πίσω την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.

«Θέλουμε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του κόλπου Γκιουτσλουτζέκ. Θέλουμε οι παραλίες να επιστρέψουν στους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά η δικηγόρος και πρόεδρος του GÜDODER, Σαχέρ Γκατζάρ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τον κόλπο μέχρι το τέλος για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μίας νέας καταστροφής και να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το Σύνταγμα. Η έλλειψη μνήμης είναι πρόβλημα και γι’ αυτό θυμίζουμε συνεχώς τι συνέβη το 2017», προσέθεσε.

Όπως ανέφερε «έχει μείνει ένα πολύ μικρό κομμάτι αιγιαλού στην παραλία για τους ανθρώπους που μένουν σε αυτή την περιοχή για δεκαετίες. Όλη η ακτή έχει περιτριγυριστεί από έναν πέτρινο τοίχο όπως στις φύλακες. Τοποθέτησαν στον κόλπο, γιγάντια κατασκευαστικά μηχανήματα, στοίβαξαν μπετόν, σίδερο, πλαστικό και κατασκευαστικά υλικά που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Δεν έχουν αφήσει πίσω τους τίποτα από τη φυσική δομή και την ταυτότητα του κόλπου και αναίσχυντα μας είπαν: ‘Δεν είχατε ούτε τουαλέτα, ούτε καν ντους. Σας φέραμε τον πολιτισμό’».

«Αν δεν πληρώσεις δεν σου επιτρέπεται να κολυμπήσεις»
Μάλιστα όπως ανέφερε το 2017 υπήρξε αντίσταση για να σωθεί ο κόλπος, κάτι που τελικά κατάφεραν. Σύμφωνα με την ίδια στα έξι χρόνια που ακολούθησαν ο κόλπος Γκιουτσλουτζέκ κατάφερε να αποκαταστήσει την προηγούμενη φυσική του ταυτότητα. «Όμως σοκαριστήκαμε από τον νέο διαγωνισμό», είπε ακόμα και προσέθεσε ότι συμμετείχαν στον διαγωνισμό με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από εθελοντές για να αποτρέψουν μία νέα καταστροφή παρόλο που είναι αντίθετοι με την ενοικίαση των παραλιών, ωστόσο το ποσό των 56 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών που συγκεντρώθηκε δεν έφτασε.

Η Γκατζάρ ανέφερε ότι η επαναλαμβανόμενη εκμίσθωση των παραλιών είναι αδίκημα σύμφωνα με το Σύνταγμα, «οι ακτές είναι ανήκουν στο κράτος και οι παραλίες είναι ανοικτές στον καθένα για ισότιμη και ελεύθερη απόλαυση».

Αλλά όπως είπε τα beach bar στο Τσεσμέ δεν αφήνουν τους κατοίκους να κάνουν μπάνιο στην παραλία αν δεν πληρώνουν είσοδο μεταξύ 1.000 και 2.500 τουρκικών λιρών. «Μας ανήκει κάθε κόκκος της παραλίας και δεν μας επιτρέπεται να μπούμε επειδή δεν ανήκουμε στην ελίτ κοινωνική τάξη. Θέλουμε οι φωνές μας να ακουστούν από την κυβέρνηση και από κάθε κανάλι και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, να μείνουν δημόσιες οι παραλίες», κατέληξε.

Δεν έχουν μείνει ελεύθερες παραλίες στην Τουρκία
Σύμφωνα με την ΕΡΤ «ελεύθερες» παραλίες δεν έχουν μείνει ούτε στην Κωνσταντινούπολη, ούτε στις τουριστικές περιοχές του Νότου, δηλαδή σε Μαρμαρίδα, Αλικαρνασσό, Αττάλεια κλπ. Οι τιμές για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες ποικίλουν, όμως δεν είναι πάντα χαμηλές.

Ενδεικτικά, στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν παραλίες στις οποίες το σετ ξαπλώστρας – ομπρέλας στοιχίζει περί τις 700 λίρες το άτομο, δηλαδή περίπου 20 – 23 ευρώ, μεγάλο ποσό για τον μέσο Τούρκο, ενώ σε άλλες το εισιτήριο απλής εισόδου μπορεί να είναι περί τις 100 λίρες, δηλαδή περίπου 3,3 ευρώ, χωρίς όμως στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται κάποια ξαπλώστρα ή ομπρέλα, οι οποίες νοικιάζονται ξεχωριστά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: «Οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς έληξαν» - Προχωρά σε επιχειρήσεις στη Ράφα

Το Ισραήλ ανέφερε πως θεωρεί ότι έληξαν οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα. Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας της Χαμάς από το Κάιρο, το Ισραήλ τ...

Μπάιντεν: Αναστολή παράδοσης όπλων στο Ισραήλ αν εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ. Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει ότι η στήριξή της προς το Τελ Αβίβ...

Φόρτωση άρθρων...