Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Βρετανία: Τα σύμβολα της μοναρχίας και το τελετουργικό της στέψης του Βασιλιά Καρόλου

Μία ημέρα απομένει από τη στέψη στου Βασιλιά Καρόλου τη Βρετανία. Σταθερή αξία σε όλες τις στέψεις παραμένει η ανεκτίμητη συλλογή των πιο ιερών θησαυρών του βρετανικού έθνους.

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος ο Γ’ στέφεται νέος βασιλιάς και σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη βρετανική μοναρχία.

Οι εστεμμένοι είναι θνητοί, έρχονται και παρέχονται, όμως σταθερή αξία σε όλες τις στέψεις παραμένει η ανεκτίμητη συλλογή των πιο ιερών θησαυρών του βρετανικού έθνους.

Η διαδρομή μέχρι το Αββαείο του Ουέστμινστερ γίνεται με την άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου.

«Είναι η πρώτη φορά που αυτή η άμαξα χρησιμοποιείται σε μια στέψη. Παραδόθηκε στη βασίλισσα Ελισάβετ το 2014 και χρησιμοποιήθηκε για τα εγκαίνια του κοινοβουλίου εκείνο το έτος, και σε κάποιες περιπτώσεις στη συνέχεια], σημείωσε η Σάλι Γκούντσιρ, επιμελήτρια της Βασιλικής Συλλογής.

Η άμαξα για τα 60 χρόνια της Ελισάβετ στο θρόνο είναι καλυμμένη με 400 φύλλα χρυσού, έχει κομματάκια ξύλου από τη μηλιά κάτω από την οποία ο Ισαάκ Νεύτων εμπνεύστηκε το νόμο της βαρύτητας και έχει ξύλινες προσθήκες από το σκάφος Μαίρη Ρόουζ, τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου που βυθίστηκε το 1545.

Μετά την τελετουργία της στέψης, ο νέος μονάρχης επιστρέφει στο παλάτι με την άμαξα Γκολντ Στέιτ που κατασκευάστηκε το 1762. Έχει μήκος 7 μέτρα, ύψος 3,6 μέτρα, βάρος τέσσερις τόνους και την τραβούν οκτώ άλογα.

Ανεκτίμητα κειμήλια είναι τα τρία πολύτιμα στέμματα της Μοναρχίας. Το στέμμα του Εδουάρδου χρονολογείται από το 1661 και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι το τοποθετεί στο κεφάλι του ηγεμόνα την στιγμή που ακούγεται «Ο Θεός Σώζοι τον Βασιλιά».

Με το μωβ βελούδινο ύφασμα, τη γούνα ερμίνας γύρω από τη βάση, τη βασιλική σφαίρα με το σταυρό στην κορυφή του αλλά και τον διάκοσμο από 12 ρουμπίνια, 7 αμέθυστους, 6 ζαφείρια και αμέτρητα τοπάζια το κειμήλιο είναι εντυπωσιακό.

Κατά την αποχώρηση από το Αβαείο του Ουέστμινστερ ο μονάρχης φοράει το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα, που κοσμείται από τρία σπάνια πολύτιμα πετράδια, το ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκηπα, το Ζαφείρι των Στιούαρτ και το Διαμάντι Κούλιναν II.

Συνολικά, το Αυτοκρατορικό Στέμμα έχει 2.868 διαμάντια, 269 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια και 4 ρουμπίνια.

Το βαρύτιμο χρυσό Σκήπτρο του Μονάρχη με το σύμβολο του σταυρού στο επάνω μέρος δεν έχει λείψει από καμία ενθρόνιση από το 1611 και κοσμείται από το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι του κόσμου βάρους 530 καρατίων.

Η Σφαίρα του Εστεμμένου υπενθυμίζει τα θεόσταλτα προνόμια του ηγεμόνα. Είναι διακοσμημένη με διαμάντια, μαργαριτάρια και ζαφείρια.

Ένα ιδιαίτερης σημασίας κειμήλιο είναι το χρυσό Κουτάλι της Στέψης με το οποίο δίδεται το χρίσμα με το ιερό έλαιο στο νέο βασιλιά και ανάγεται στο 12ο αιώνα.

Το ιερό λάδι παρασκευάζεται από ελιές που συλλέγονται στο Όρος των Ελαιών και καθαγιάζεται από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τον Αρχιεπίσκοπο των Αγγλικανών στην Ιερουσαλήμ.

Σημαντικό κειμήλιο είναι και ο Λίθος του Πεπρωμένου, ένα κομμάτι κόκκινου ψαμμίτη με βάρος 150 κιλών που φυλάσσεται στην Αίθουσα του Στέμματος του Κάστρου του Εδιμβούργου.

Τα Κοσμήματα του Στέμματος με τα 100 αντικείμενα και τους πάνω από 23 χιλιάδες πολύτιμους λίθους, φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 16 Απριλίου

Γεγονότα 1821: Επαναστατεί η Ύδρα. 1917: Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από την εξορία. 1919: Ο Μαχάτμα Γκάντι καθιερώνει τη 16η Απριλίου ως ημέρα νηστε...

Φωτιά στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης - Στις φλόγες το εμβληματικό κτίριο ηλικίας 400 ετών (βίντεο)

Μια μεγάλη φωτιά μαίνεται από νωρίς το πρωί στο παλαιό εμβληματικό κτίριο του Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης, ηλικίας 400 ετών, στο οποίο και πραγματοποιούνταν τις τελευταιες εβδομά...

Φόρτωση άρθρων...