Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Προς αποκλιμάκωση στην Ουκρανία: Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα στρατεύματα από την Κριμαία

Τα ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία επιστρέφουν στη βάση τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Mια σειρά από τανκς και στρατιωτικά οχήματα αποχώρησαν από την προσαρτημένη Κριμαία μέσω μιας σιδηροδρομικής γέφυρας μετά από ασκήσεις, προσθέτοντας ότι ορισμένα στρατεύματα θα επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους, αναφέρει το Reuters.

Το πρακτορείο France-Presse ανέφερε επίσης ότι η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες στρατιωτικών μονάδων που περνούν μια γέφυρα πίσω στην ηπειρωτική χώρα.

Η ανακοίνωση έρχεται την ημέρα αφότου η Μόσχα ισχυρίστηκε αρχικά ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», αναφέρει ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του σημερινή γερμανική εφημεριδα Die Welt. Ο Τσίζοφ υποβάθμισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία σήμερα Τετάρτη. «Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ο Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;», είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. «Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...