Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Τουρκία: Η λίρα οδεύει στη χειρότερη χρονιά της στα 20 χρόνια διακυβέρνησης Ερντογά

Πλανήτης

Η τουρκική λίρα οδεύει προς τη χειρότερή της χρονιά από τότε που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες, παρά την έκκλησή του την Παρασκευή προς τους Τούρκους να εμπιστευθούν τις (ανορθόδοξες) πολιτικές του για μείωση των επιτοκίων μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού.

Η τουρκική λίρα – μακράν το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2021, όπως και την προηγούμενη χρονιά – κινείται πτωτικά εδώ και πέντε ημέρες καταγράφοντας απώλειες 20% έναντι του δολαρίου.

Ολοκλήρωσε δε το 2021 με πτώση, περίπου, 45%, κυρίως εξαιτίας του οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν που επικεντρώνεται στις εξαγωγές και τις πιστώσεις παρά την υποτίμηση του νομίσματος, που έλαβε διαστάσεις κανονικής κρίσης του τελευταίους δύο περίπου μήνες, προκαλώντας τριγμούς στην οικονομία.

Την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στις τράπεζες, λέγοντας ότι οι διακυμάνσεις στην αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.

Μετά τις δηλώσεις του, η λίρα επέκτεινε τις απώλειές της, υποχωρώντας έως 1,4% στις 13,414 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση 20% από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Μένει να δούμε το πώς θα εξελιχθεί η κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Με NAVTEX η νέα προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει ζήτημα «αποστρατιωτικοποιημένων νησιών»

NAVTEX με την οποία επιχειρεί να θέσει εκ νέου ζήτημα «αποστρατιωτικοποιημένων νησιών» εξέδωσε η Τουρκία την Δευτέρα κάνοντας αναφορά σε ελληνικά νησιά όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, ...

Φόρτωση άρθρων...