Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παραπέμπεται σε δίκη για «προσβολή δημόσιου λειτουργού»

Πλανήτης

Σε δίκη παραπέμπεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορούμενος για «δημόσια προσβολή δημόσιου λειτουργού».

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά στην Ιστορία της Τουρκίας που ένας πρόεδρος του CHP καλείται στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος. Τι ποινή αντιμετωπίζει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου;

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, η ποινή που προβλέπεται για την εν λόγω κατηγορία είναι φυλάκιση από ένα έτος και δύο μήνες έως δύο έτη και τέσσερις μήνες, ενώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζητείται και η αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

«Τον Κιλιτσντάρογλου δεν τον ξέρουν ούτε εκείνοι που υπέβαλαν τις κατηγορίες ούτε αυτός που έδωσε την [αντίστοιχη] εντολή», δήλωσε, από την πλευρά του, ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου. «Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν θα υποκύψει στην αδικία».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή μόλις 24 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Η επίμαχη δήλωση

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για τη δίωξη στάθηκε μια ομιλία που έκανε πριν από εννέα χρόνια, στις 26 Νοεμβρίου 2014, στην περιφερειακή συνάντηση του CHP Κωνσταντινούπολης.

Κατά την ομιλία του, ο Κιλιτσντάρογλου είχε κάνει την εξής δήλωση:

«Στις 17 και 25 Δεκεμβρίου έγινε γνωστή η μεγαλύτερη διαφθορά στην Ιστορία της χώρας μας. Γίναμε μάρτυρες του πώς μια κυβέρνηση λήστεψε ένα κράτος. Τελικά, συστάθηκε μια επιτροπή έρευνας. Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο Τζεμίλ Τσιτσέκ, προσφεύγει στο δικαστήριο. Ζητά να επιβληθεί απαγόρευση δημοσίευσης (των στοιχείων) από την επιτροπή. Από πότε η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας έγινε προστάτης των κλεφτών, κύριε Τζεμίλ Τσιτσέκ, μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Είναι αυτό το καθήκον της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας; Το καθήκον σας είναι να προστατεύσετε την υπόληψη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Ποιον υποστηρίζετε επιβάλλοντας απαγόρευση δημοσίευσης»;  

Ο πρώην υπουργός, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, υπέβαλε μήνυση κατά του Κιλιτσντάρογλου για τη χρήση της λέξης «κλέφτης» στην ομιλία του, ενώ στις 31 Οκτωβρίου 2016 συντάχθηκε το κατηγορητήριο εναντίον του. Με την άρση της ασυλίας του ξεκίνησε η δίωξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου ήταν υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του Μαΐου 2023. Βάσει νόμου δεν μπορούσε να ήταν και υποψήφιος βουλευτής και ως εκ τούτου δεν έχει τώρα βουλευτική ασυλία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι προφητείες του Νοστράδαμου για το 2024 - Πολεμικές συγκρούσεις, πλημμύρες, τσουνάμι και πείνα

Αλλαγή έτους χωρίς προβλέψεις γίνεται; Δε γίνεται. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έρχονται στην επικαιρότητα οι… προφητείες του Νοστράδαμου. Ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ, ή π...

Φόρτωση άρθρων...