Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Τουρκία: Στο 65% έκλεισε τη χρονιά ο πληθωρισμός

Πλανήτης

Επιτάχυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, παραμένοντας σε τροχιά ανόδου πέραν του 70% μέχρι τον Μάιο καθώς εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 64,8% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, σε σύγκριση με 62% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 64,95%.

Οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές βρίσκονται σε μια τροχιά που η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι εξακολουθεί να δικαιολογεί περαιτέρω νομισματική σύσφιξη μετά από επτά διαδοχικές αυξήσεις που αύξησαν τα επιτόκια κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός κλείνει τη χρονιά στο 65% για δεύτερο συνεχόμενο έτος για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις τις κεντρικής τράπεζας, δεν αναμένεται επιβράδυνση πριν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2024 στο 36%- επτά φορές πάνω από τον επίσημο στόχο.

Η μέτρηση πάντως του Δεκεμβρίου ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης, κάτι που σπανίζει σε μια χώρα όπου οι επίσημες προβλέψεις έχουν συχνά αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξες, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg προσθέτοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 50% απειλεί να πυροδοτήσει ταχύτερες αυξήσεις τιμών από ό,τι αναμένεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, βραχυπρόθεσμα αναμένεται επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών. Εκτιμάει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα «αγγίζει» το 73% τον Μάιο και η διαδικασία επιβράδυνσης, που ξεκινά τον Ιούνιο, θα είναι μακροχρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Φόρτωση άρθρων...