Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ο Ερντογάν απέλυσε τον Φατίχ Σαχίν, αντιπρόεδρο της στατιστικής υπηρεσίας – Στο 85,5% έφτασε ο πληθωρισμός

Πλανήτης

Στο 85% σκαρφάλωσε ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία και όπως ήταν αναμενόμενο, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον αντιπρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας, TurkStat, Φατίχ Σαχίν.

Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 85,5% τον περασμένο μήνα, όπως φαίνεται στο γράφημα, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 158%. Η δημοσίευση αυτή οδήγησε στην απόφαση του Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας υπόκειται σε νέο μεγάλο ανασχηματισμό υπό τον Τούρκο πρόεδρο με τον Φατίχ Σαχίν να είναι απομακρύνεται από τη θέση τη θέση του, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε αργά την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο διάδοχος του Σαχίν που είχε παραμείνει στη θέση αυτή μόλις οκτώ μήνες δεν έχει γίνει γνωστός. Αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ο Σαχίν δεν ήταν άμεσα υπεύθυνος για τις στατιστικές έρευνες και τους υπολογισμούς.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει -τουλάχιστον επικοινωνιακά – τον αντίκτυπο του πληθωρισμού ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου, από την αρχή του έτους. Ο πρόεδρος και οι τρεις στους έξι αναπληρωτές αντικαταστάθηκαν αφού παρέμειναν στις θέσεις τους για όχι περισσότερο από 18 μήνες ενώ την παραίτησή τους υπέβαλαν δύο τομεάρχες υπεύθυνοι για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Πηγή: Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής ή στην Τσεχία, αλλά εάν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τό...

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Φόρτωση άρθρων...