Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Τραμπ: Πρόστιμο-μαμούθ 355 εκατ. δολαρίων για παραποίηση στοιχείων

Πλανήτης

Δικαστήριο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης επέβαλε πρόστιμο-μαμούθ στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να καταβάλει 354,9 εκατομμύρια δολάρια, κρίνοντας ότι σκόπιμα διόγκωσε την καθαρή του αξία κατά δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαπατήσει ασφαλιστές και τράπεζες.

Με την ίδια απόφαση που αποτελεί πλήγμα για την επιχειρηματική δραστηριότητα του ίδιου και των γιων του, ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να περιορίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην πολιτεία όπου έγινε γνωστός.

Η απόφαση του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν Άρθουρ Ένγκορον, αν δεν καταπέσει μετά την έφεση που σίγουρα θα καταθέσει ο Τραμπ, θα μπορούσε να προκαλέσει την αφαίρεση του ελέγχου του 77χρονου Τραμπ πάνω στον εμβληματικό Trump Tower και σε άλλα ακίνητά του στη Νέα Υόρκη.

Ήταν το τέλος μιας τρίμηνης αστικής δίκη που «τσαλάκωσε» την προσεκτικά καλλιεργημένη εικόνα του Τραμπ ως μεγιστάνα που ανέδειξε την εταιρεία του πατέρα του σε ένα από τα πιο διάσημα εμπορικά σήματα ακινήτων στον κόσμο, σχολιάζει η New York Post.

Το αναπόφευκτο τώρα ερώτημα είναι πότε και -κυρίως πώς- θα πληρώσει τόσα χρήματα. Όπως σχολιάζει το BBC, το ποσό είναι πολύ μεγάλο, ακόμη και για έναν δισεκατομμυριούχο, αν και ούτε θα φτωχύνει, ούτε θα χρειαστεί να βγει στο μεροκάματο. 

Πόση είναι η περιουσία του Τραμπ

Το περιοδικό Forbes υπολογίζει τη συνολική καθαρή αξία του Τραμπ στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάπως χαμηλότερη ήταν η εκτίμηση από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης που υπολόγισε την ετήσια καθαρή του αξία στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ένα πρόστιμο ύψους περίπου 350 εκατ. δολαρίων θα κόστιζε στον κ. Τραμπ περίπου το 15% της περιουσίας του.

Σε κατάθεσή του στη δίκη, ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ισχύει, αλλά και αλήθεια να είναι, το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει τα 350 εκατ. του προστίμου και τα νομικά έξοδα.

Η πρόταση για τα 370 εκατ. δολάρια

Η πρόταση της εισαγγελέως Λετίτσια Τζέιμς ήταν 370 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο θεωρεί το ποσό κατάλληλο για να επιστραφούν χρήματα που αποκτήθηκαν με δόλια μέσα.

Η εισαγγελέας υπολόγισε το ποσό με βάση τρεις παράγοντες. Πρώτον, τα χρήματα που ο Τραμπ φέρεται να κέρδισε από την εξοικονόμηση επιτοκίων σε δάνεια λόγω της ψευδούς δήλωσης των περιουσιακών του στοιχείων. Δεύτερον τα μπόνους που καταβλήθηκαν σε υπαλλήλους του Οργανισμού Τραμπ που συμμετείχαν στο σύστημα. Τρίτον τα κέρδη από δύο συμφωνίες ακινήτων που η Τζέιμς ισχυρίζεται ότι αποκτήθηκαν με δόλο.

Ο Τραμπ θα πρέπει επίσης να καταβάλει ετήσιους τόκους επί του προστίμου. Καθώς το επιτόκιο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης φτάνει το 9%, ο Τραμπ θα χρειαστεί να πληρώσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια πέρα και πάνω από το πρόστιμο.

Τα βήματα μετά την απόφαση

Ο πρώην πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι δεν υπήρξε έγκλημα επειδή οι τράπεζες κέρδισαν χρήματα από τις επενδύσεις του. Αναμένεται να ασκήσει έφεση, η οποία θα αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης μέχρι να επανεξετάσει την υπόθεση ένα ανώτερο δικαστήριο.

Αλλά, όπως συνεχίζει το BBC, θα θέλει να αποφύγει να πληρώσει το πρόστιμο και να μην κατασχεθούν τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία όσο διαρκεί η διαδικασία της έφεσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταθέσει ολόκληρο το ποσό εντός 30 ημερών. Το ποσό θα το δεσμεύσει το δικαστήριο.

Το 2024 είναι όμως η χρονιά των δικών για τον πρώην πρόεδρο. Μία από αυτές, που έχει τελειώσει τον «φιλοδώρησε» με 83,3 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση για τη δυσφήμιση κατά της δημοσιογράφου Τζιν Κάρολ. Σε εκκρεμότητα είναι και τέσσερις δύσκολες ποινικές υποθέσεις σε διαφορετικές Πολιτείες που απαιτούν μεγάλες νομικές ομάδες και υψηλά έξοδα. Το πορτοφόλι του Τραμπ είναι βαθύ, αλλά όχι και απεριόριστο.

Αν δεν θέλει να πληρώσει τα πάντα προκαταβολικά, ο Τραμπ θα μπορούσε να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια εγγύηση από τρίτο μέρος ότι μπορεί να πληρώσει ολόκληρο το πρόστιμο. Αυτό θα του κόστιζε πολλά περισσότερα εκατομμύρια, με πρόσθετους τόκους και τέλη. Είναι πολύ πιθανό να του ζητηθεί να βάλει εγγύηση.

Για να εξασφαλίσει, τώρα, εγγύηση από εταιρεία εγγυήσεων, πρέπει κανένας να καταβάλει περίπου το 10% του συνολικού ποσού που οφείλει. Στην περίπτωση του Τραμπ είναι γύρω στα 35 εκατ. σε εταιρεία ομολόγων για να εκδώσει την εγγύηση. Τα χρήματα δεν θα τα πάρει πίσω.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Συνελήφθησαν εργαζόμενοι σε φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης για τρομοκρατική δραστηριότητα

Οκτώ δημοσιογράφοι και τουλάχιστον εννέα Τούρκοι που εργάζονται σε φιλοκουρδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνελήφθησαν από τις Αρχές της Τουρκίας την Τρίτη, οι οποίοι κατηγορούνται ...

Φόρτωση άρθρων...