Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

Τρομοκρατική επίθεση με δράστρια γυναίκα βλέπει η τουρκική κυβέρνηση - Τουλάχιστον έξι νεκροί και 81 τραυματίες

Αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών από την φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι άτομα

Πλανήτης

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 81 τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι στην πολυσύχναστη οδό Ιστικλάλ, στην Κωνσταντινούπολη. Δύο εκ των τραυματιών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι κι ένα βρέφος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για βομβιστική επίθεση που προκλήθηκε από δέμα που αφέθηκε στο σημείο. Οι Αρχές μάλιστα ερευνούν το ρόλο μιας γυναίκας, ύψους περίπου 1,65, καθώς έχει απαθανατιστεί να αφήνει κάτι ύποπτο στο σημείο όπου σημειώθηκε νωρίτερα η έκρηξη. Μάλιστα, εντοπίστηκε και ένα δεύτερο ύποπτο δέμα στο Μπέγιογκλου, αλλά εξουδετερώθηκε με πυροκροτητή.

“Μια γυναίκα βομβιστής καμικάζι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη” δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. “Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες“, πρόσθεσε σε δημοσιογράφους.

Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη και διορίστηκαν πέντε εισαγγελείς, ενώ ο Ερντογάν έκανε λόγο, στις πρώτες του δηλώσεις, για “βομβιστική επίθεση” με “άρωμα” τρομοκρατίας και τόνισε ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει. 

Η ύποπτη

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μια ύποπτη με μαντίλα στο κεφάλι και παντελόνι παραλλαγής που καταγράφηκε από κάμερα πέρασε από το σημείο λίγο πριν γίνει η έκρηξη. Ακόμα αναφέρουν ότι η έκρηξη προήλθε από τσάντα με εκρηκτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, υπήρξαν πυροβολισμοί στην περιοχή Σισχανέ που είναι κοντά στην οδό Ιστικλάλ όπου σημειώθηκε η έκρηξη. Ο κόσμος που βρισκόταν στην περιοχή κατέφυγε στα καταστήματα της περιοχής για να σωθεί. Στην περιοχή έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομία και ασθενοφόρα.

Αξιολογώντας την κατάσταση ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Mesut Hakkı Casin είπε στο “A Haber”: “Είναι σαφές ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση“. Οι φιλοκυβερνητικοί αναλυτές στοχεύουν το ΡΚΚ λέγοντας ότι η οργάνωση, που δέχεται πολλά πλήγματα από τον τουρκικό στρατό, ήθελε να πλήξει το οικονομικό και τουριστικό κέντρο της Τουρκίας. Επίσης να πλήξει την “ανερχόμενη επίδραση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν στις διεθνείς εξελίξεις“.

Ερντογάν: Η υπόθεση μυρίζει τρομοκρατία

«Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για την Ινδονησία για να παρευρεθεί στη σύνοδο της G20.

«Ο λαός μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ένοχοι πίσω από την επίθεση θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι «μια γυναίκα έπαιξε ρόλο» στην επίθεση. «Θα είναι λάθος να πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι αρχικές εξελίξεις και οι πρώτες πληροφορίες από τον κυβερνήτη μου είναι ότι η επίθεση μυρίζει τρομοκρατία», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

H στιγμή της έκρηξης

Το σημείο που έγινε η έκρηξη ήταν κατάμεστο από κόσμο, όπως συμβαίνει συνήθως τα Σαββατοκύριακα, από καταστηματάρχες, τουρίστες και οικογένειες.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την έκρηξη

«Όταν άκουσα την έκρηξη, πάγωσα από τον φόβο, οι άνθρωποι πάγωσαν, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο. Μετά οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν μακριά. Τι άλλο μπορεί να κάνει κανείς», είπε ο Μεχμέτ Ακούς, 45 ετών, εργαζόμενος σε ένα εστιατόριο στην Ιστικλάλ.

«Με πήραν τηλέφωνο οι συγγενείς μου, ξέρουν ότι δουλεύω στην Ιστικλάλ. Τους καθησύχασα», είπε στο Reuters.

Ένα ελικόπτερο πέταγε πάνω από το σημείο της έκρηξης και πολλά ασθενοφόρα ήταν σταθμευμένα στην κοντινή πλατεία Ταξίμ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ντουμπάι: Απίστευτες εικόνες από τη σφοδρή κακοκαιρία - Πλημμύρισαν δρόμοι (Videos &Photos)

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε το Ντουμπάι. Καταρρακτώδεις βροχές, ακόμη και χαλάζι έπεσαν σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν στο Ντουμπάι όπ...

Viral η εικόνα του κοιμισμένου Τραμπ στο δικαστήριο – Προκλητικός, δεν έδωσε σημασία στην έδρα

Ξεκίνησε χθες στη Νέα Υόρκη η ιστορική ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορίες περί παραποίησης εγγράφων, με σκοπό την απόκρυψη των χρημάτων που κατέβαλε για να εξαγοράσει τη ...

Νετανιάχου: Η επίθεση του Ισραήλ θα είναι στοχευμένη, είναι «σειρά του Ιράν τώρα να φοβάται»

Λιγότερο από 48 ώρες κράτησε το δίλημμα του Ισραήλ με το πολεμικό υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να αποφασίζει ότι ...

Φόρτωση άρθρων...