Σαββάτο
20 Δεκεμβρίου 2025

Τσαβούσογλου: «Ξεκινάμε γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο»

Πλανήτης

Την έναρξη γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα παρακολουθεί «από κοντά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου».

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του προς την επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε: «Μαζί με την νέα πλατφόρμα η οποία θα φτάσει στην περιοχή, ξεκινάμε κι εμείς τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο.

Το πλοίο μας ''o Πορθητής'' ξεκίνησε την γεώτρηση στην περιοχή Αlanya-1. Το δεύτερο πλοίο μας σύντομα θα φτάσει. Θα το στείλουμε γύρω από την Κύπρο για να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Εμείς δεν είμαστε εναντίον των εξορύξεων γύρω από την Κύπρο.

Όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε εδώ τα δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων. Αυτό περιμένουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη πως μέχρι τον ερχόμενο Μάιο δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

«Στο Εθνικό μας ζήτημα της Κύπρου δεν φαίνεται ρεαλιστικό να ξεκινήσουν συνομιλίες μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, μέχρι τις Ευρωεκλογές. Εμείς είμαστε υπέρ στο να συναντηθούμε άτυπα  με όλες τις πλευρές για να ξέρουμε για ποιο πράγμα θα διαπραγματευτούμε.

Οι δυο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις να φτάσουν σε μια συμφωνία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση όλες μας οι προσπάθειες θα είναι άκαρπες όπως συνέβη στο Κραν Μοντανά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Αγρότες πέταξαν λάστιχα, λάχανα και άφησαν φέρετρο έξω από το εξοχικό του Μακρόν

Αγρότες συγκεντρώθηκαν από τα ξημερώματα της Παρασκευής έξω από την παραθαλάσσια εξοχική κατοικία του ζεύγους Μακρόν στο Τουκέ. Οι Γάλλοι αγρότες κινητοποίησαν με τρακτέρ, πανό και...

Φόρτωση άρθρων...