Οι βελγικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τριών ατόμων στο πλαίσιο ερευνών για ενδεχόμενη απάτη που σχετίζεται με διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε προγράμματα κατάρτισης διπλωματών.
H εν λόγω υπόθεση αφορά στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. (EEAS) και στο Κολέγιο της Ευρώπης.
Ειδικότερα, οι έρευνες — που πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) και εγκρίθηκαν από τον ανακριτή και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία του Βελγίου — έγιναν στα γραφεία της EEAS στις Βρυξέλλες, σε κτίρια του Κολεγίου της Ευρώπης στη Μπριζ, καθώς και σε ιδιωτικές κατοικίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της EPPO. Στις έρευνες συμμετέχει και η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, OLAF
Οι βελγικές αρχές ερευνούν την «Ευρωπαϊκή Διπλωματική Ακαδημία», ένα πρόγραμμα κατάρτισης για νέους διπλωμάτες από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Οπως αναφέρει το Euractiv, η EEAS και το Κολέγιο της Ευρώπης, δύο θεσμοί άμεσα συνδεδεμένοι με την ευρωπαϊκή διπλωματική εκπαίδευση, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε κάποιο επίσημο σχόλιο για την υπόθεση.
Ωστόσο, πηγές του Euractiv στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι οι έρευνες της EPPO είναι ιδιαίτερα αυστηρές και συχνά οδηγούν σε απτά αποτελέσματα όταν πρόκειται για οικονομικές υποθέσεις που αφορούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Το Κολέγιο της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1949, θεωρείται το «φυτώριο» της ΕΕ για διπλωμάτες και δημοσίους λειτουργούς, με αποφοίτους που περιλαμβάνουν κορυφαίους πολιτικούς και αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.
Reuters: Η Ευρώπη ανησυχεί για τους όρους μια πιθανής συμφωνίας του Τραμπ με τη Ρωσία
«Μπλόκο» από την ΕΚΤ στο ευρωπαϊκό δάνειο των 140 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις