Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Βραζιλία: Αρνητικό ρεκόρ στις φυσικές καταστροφές το 2023

Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε το 2023 η Βραζιλία. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν πάνω από 1.000 φυσικές καταστροφές, δηλαδή περισσότερες από τρεις ημερησίως. Κάτι τέτοιο συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά και συνδέεται ευθέως με την κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Φυσικών Καταστροφών (Cemaden) κατέγραψε 1.161 τέτοια φαινόμενα, ιδίως πλημμύρες και κατολισθήσεις, την περασμένη χρονιά. 

Είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει αναφερθεί από το 2011, όταν άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Από φαινόμενα που συνδέονται με ακραίες βροχοπτώσεις σκοτώθηκαν 132 άνθρωποι και περισσότεροι από 9.000 τραυματίστηκαν ενώ τουλάχιστον 74.000 έμειναν άστεγοι, σύμφωνα με αυτήν τη δημόσια υπηρεσία.

«Οι κλιματικές αλλαγές είχαν άμεση επίπτωση στην αύξηση της συχνότητας και της έκτασης των καταστροφών», εξήγησε ο Φρανσίσκο Ελισέου Ακίνο, κλιματολόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ. Η κατάσταση αυτή συνδέεται, όπως ανέφερε, και με το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. 
«Βιώσαμε μια χρονιά με ρεκόρ (υψηλών) θερμοκρασιών, με κύματα καύσωνα, με προβλήματα ξηρασίας και βροχές που προκαλούν πλημμύρες», πρόσθεσε ο Ακίνο.

Ο Βραζιλιάνος κλιματολόγος υπενθύμισε ότι στις καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από έναν κυκλώνα, τον Σεπτέμβριο, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 50 άνθρωποι. Άλλοι 60 σκοτώθηκαν από κατολισθήσεις στην Πολιτεία του Σάο Πάουλο τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές, όπως στην Αμαζονία, καταγράφηκε ξηρασία ιστορικών διαστάσεων.

Στις αρχές αυτού του έτους έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι από τις πλημμύρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία του πλανήτη, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

Οι αρχές της Λετονίας, βαλτικής χώρας και γειτονικής της Ρωσίας, κάλεσαν τους πολίτες τους να μετατρέψουν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια, με αφορμή την παρ...

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Φόρτωση άρθρων...