Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Βρετανία: Ενδεχομένως και εντός της ημέρας η ανακήρυξη του Ρίσι Σούνακ ως νέου Πρωθυπουργού

Ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας έπειτα από την απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας.Ο Σούνακ ενδέχεται να αναδειχθεί νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας ακόμη και εντός της ημέρας.

Η Πένι Μόρντοντ τονίζει ότι θα «παλέψει» παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά των 100 υποστηρικτών που χρειάζεται για να «πάρει τη θέση». Η καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων είναι σήμερα το μεσημέρι στις 2.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ξεκίνησε επίσημα την εκστρατεία του χθες το πρωί, έχει λάβει τη δημόσια υποστήριξη περισσότερων από 150 βουλευτών των Τόρηδων - με περισσότερους να προσχωρούν στην ομάδα Σούνακ μετά την απόσυρση του Τζόνσον από την κούρσα.

Μέχρι χθες το βράδυ, 155 βουλευτές είχαν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τον Ρίσι Σούνακ, ενώ μόλις 25 είχαν μιλήσει υπέρ της Μόρντοντ. 54 βουλευτές των Τόρηδων που ήλπιζαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα επέστρεφε στην πρωθυπουργία δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει δημοσίως ποιον θα στηρίξουν.

Πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες βράδυ ότι είχε ξεπεράσει το «πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υπογραφών» και πίστευε ότι υπήρχαν «πολύ καλές πιθανότητες» να επιτύχει στην κούρσα της διαδοχής.

Όμως, ο πρώην Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η συνέχιση της προσπάθειάς του για επιστροφή δεν ήταν «απλά το σωστό πράγμα που έπρεπε να κάνω», επικαλούμενος την ανάγκη να για ενότητα το κόμμα.

Αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να επιτύχει την ενότητα όταν βασικά στελέχη των Συντηρητικών, όπως η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν και ο Στιβ Μπέικερ - και οι δύο είναι δημοφιλείς στη δεξιά πτέρυγα τους κόμματος - δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον Σούνακ. Έτσι αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής. 'Η καλύτερα επιστροφής του στην πρωθυπουργία 1,5 μήνα αφότου αποχώρησε.

Χθες το βράδυ δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το στρατόπεδο του Σούνακ, με μια πηγή να φέρεται να λέει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών «δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο» και ότι «θα συνεχίσει να μιλάει με τους συναδέλφους του» και «συζητά μαζί τους για τον καλύτερο τρόπο να υπάρξει ενότητα στο κόμμα και να πάει η χώρα μπροστά».

Ο Ρίσι Σούνακ φέρεται να έχει ένα ευρύτερο προβάδισμα καθώς εξασφάλισε επίσης την υποστήριξη του Grant Shapps, ο οποίος αντικατέστησε την Σουέλα Μπρέιβερμανστη θέση του υπουργού Εσωτερικών μετά την παραίτησή της αυτή την εβδομάδα, και της Υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Χλόη Σμιθ.

Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων James Heappey δήλωσε επίσης ότι ο Σούνακ «θα ενώσει το διχασμένο κόμμα μας και θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην κυβέρνησή μας».

Και ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, σε άρθρο του στην Telegraph, υποστήριξε τον Ρίσι Σούνακ σε ένα άρθρο στο οποίο τον συγκρίνει με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ λόγω της προθυμίας του να πει την «αλήθεια».

Πλέον το μόνο εμπόδιο του Σούνακ στο δρόμο για την πρωθυπουργία του είναι η Μόρντοντ. 

Η Μόρντοντ δήλωσε χθες ότι έχει μπει στην κούρσα για να κερδίσει, αλλά η αποφασιστική της δήλωση ήρθε εν μέσω ενδείξεων ότι δυσκολεύεται να βρει τους απαραίτητους υποστηρικτές.

Ωστόσο, πηγή από την εκστρατεία της Μόρντοντ δήλωσε χθες το βράδυ: «Η Πένι εξακολουθεί να διεκδικεί την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Η Πένι είναι ο ενωτικός υποψήφιος που είναι πιο πιθανό να κρατήσει ενωμένες τις πτέρυγες του Συντηρητικού Κόμματος και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι η πιο πιθανή υποψήφια για να κρατήσει τις έδρες που κέρδισε το Συντηρητικό Κόμμα το 2019.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ και Ιράν υποβαθμίζουν την επίθεση - Επιδιώκουν αποκλιμάκωση, εκτιμούν αναλυτές

Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τα αντίποινα τα ξημερώματα από το Ισραήλ για την επίθεση του Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ...

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν - «Καταρρίψαμε 3 drones» λέει η Τεχεράνη

Νέο παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται ABC, CNN, NBC, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ χτύπησε...

Φόρτωση άρθρων...