Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε τη μάχη για τους 100 βουλευτές

Πλανήτης

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος (πολιτικού) θανάτου. Ή ακόμα καλύτερα το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποπομπής.

Μετά από μονάχα 45 ημέρες, η Λιζ Τρας αναγκάστηκε σε παραίτηση, καταρρίπτοντας έτσι κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Πρόκειται για την πιο σύντομη πρωθυπουργική θητεία στην ιστορία της Βρετανίας, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα και το πολιτικό σύστημα αυτής βρίσκεται σε περιδίνηση.

Παρά την προσπάθειά της να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία, δεν έπεισε τους συντρόφους της στο συντηρητικό κόμμα των Τόρις και έτσι χθες, Πέμπτη (20/10) αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή της. Μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, είπε ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις βάσει των οποίων εκλέχθηκε και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποχωρεί.

Déjà vu. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, και τόσος πολύς καιρός από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον βρισκόταν στην ακριβώς ίδια θέση το περασμένο καλοκαίρι. Και, όμως, τώρα δεν αποκλείεται να είναι ένας από εκείνους που θα ριχθούν στη μάχη για την διαδοχή της Τρας, η οποία ξεκίνησε από το πρώτο λεπτό μετά την επίσημη ανακοίνωσή της παραίτησής της.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τρεις είναι οι πιθανοί υποψήφιοι, αν υπολογίσει κανείς και τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Παρότι κανείς δεν το έχει επισήμως επιβεβαιώσει από το περιβάλλον του, παρασκηνιακά ήδη διεξάγεται καμπάνια, ώστε να διασφαλίσει τη απαραίτητη στήριξη των 100 βουλευτών.

Στόχος του Μπόρις Τζόνσον, όπως επισημαίνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης να κάνει αυτό που έχουν πετύχει μόνο το πρότυπό του, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, και ο Χάρολντ Γουίλσον από τους Εργατικούς: Να γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας που θα επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο για δεύτερη θητεία μετά από παραίτηση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 16 Μαΐου

Γεγονότα 1527: Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία. 1717: Φυλακίζεται στη Βαστίλη...

Φόρτωση άρθρων...