Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

«Χαστούκι» στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για την άρνηση σε 19 κρατούμενους για την υποτιθέμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 να δεχθούν τις επισκέψεις των παιδιών τους ή τηλεφωνήματα από τις οικογένειές τους κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Οι 19 κρατούνται σε διάφορες φυλακές ανά την Τουρκία εν αναμονή της δίκης τους ή έχουν ήδη καταδικασθεί για τρομοκρατία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Ολοι προσέφυγαν στην τουρκική δικαιοσύνη μετά την άρνηση των σωφρονιστικών υπηρεσιών να παραχωρήσουν δικαίωμα επίσκεψης κατά την διάρκεια των σαββατοκύριακων για τα παιδιά τους που βρίσκονται σε σχολική ηλικία.

Οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν από την τουρκική δικαιοσύνη.

Οι τουρκικές αρχές δικαιολόγησαν την άρνηση του δικαιώματος στην επίσκεψη με το επιχείρημα ότι οι φυλακές είναι υπερκορεσμένες, ότι υπάρχουν λιγότεροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τα σαββατοκύριακα και επικαλέσθηκαν τους κινδύνους για την ασφάλεια.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ουσιαστικής σημασίας για τον κρατούμενο η επαφή με την οικογένειά του

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι είναι «ουσιαστικής σημασίας στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής ενός κρατουμένου να του επιτρέπεται από τις αρχές, και αν υπάρχει ανάγκη, να βοηθείται, στην διατήρηση της επαφής με την στενή του οικογένεια».

Εκ του γεγονότος αυτού, «ο περιορισμός της συχνότητας και της διάρκειας των οικογενειακών επισκέψεων και η υποβολή ενός κρατουμένου σε ειδικές διευθετήσεις για τις επισκέψεις αυτές συνιστούν προσβολή των δικαιωμάτων των προσφυγόντων», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο, το δικαστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεωρεί ότι η Αγκυρα παραβίασε το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των προσφυγόντων (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), τόσο ως προς τον περιορισμό των δικαιωμάτων επισκεπτηρίου, όσο και ως προς τον περιορισμό των τηλεφωνικών κλήσεων.

Η Τουρκία καταδικάζεται να καταβάλει σε 16 από τους προσφυγόντες ποσά 1.500 έως 2.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Στρασβούργο, είναι επιφορτισμένο με την εξέταση των παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έχει επικυρωθεί από τα 46 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «μπλοκάρουν» τις γυναίκες από τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια

Το Υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης που διοικείται από τους Ταλιμπάν διέταξε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Αφγανιστάν να μην επιτρέψουν στις φοιτήτριες να συμμετάσχουν στις εισαγωγικέ...

Τσεχία: Ο απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές

Ο στρατηγός Πετρ Πάβελ, πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και υπέρμαχος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρα...

Ισπανία: Η αστυνομία κατέσχεσε κοκαΐνη αξίας 105 εκατ ευρώ από ένα πλοίο μεταφοράς ζώων

Η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 4,5 τόνους κοκαΐνης με εκτιμώμενη αξία πώλησης 105 εκατομμυρίων ευρώ έπειτα από επιδρομή σε πλοίο μεταφοράς ζώων στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων νωρίτ...

Φόρτωση άρθρων...