Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Υπέρ των αντιποίνων το Ισραήλ μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου - Zητήθηκε από τις IDF να παρουσιάσουν ιρανικούς στόχους

Τον μεγαλύτερο εχθρό της παγκόσμιας κοινότητας αποκαλούν το Ιράν οι Ισραηλινοί - Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις

Πλανήτης

Στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ όπως και στις αποφάσεις του Βενιαμίν Νετανιάχου και του πολεμικού του συμβουλίου είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας.

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες, όμως από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι η πλειονότητα των μελών του συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της απάντησης, κάτι που αναμενόταν όπως έδειξαν και προηγούμενες δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που προϊδέαζαν για κατάρτιση ειδικού σχεδίου αντιποίνων σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου εξετάστηκαν σειρά από αντίποινα που θα επιβληθούν στην Τεχεράνη μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μπαράζ από drone και πυραύλους κρουζ.

Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος στο γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το τι ακριβώς θα κάνει το Ισραήλ, αλλά ότι «οι IDF θα πρέπει να παρουσιάσουν επιλογές» και ότι «είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει».

Ένας δεύτερος Ισραηλινός σύμβουλος ενός άλλου μέλους του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε: «Κανείς δεν θέλει να δει κλιμάκωση» και ότι «είναι μια πολύ λεπτή γραμμή αυτή τη στιγμή».

Γίνεται γνωστό ότι αποφασίστηκε η αναβολή της επιχείρησης στη Ράφα, ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.

Άλλωστε και ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι θα υπάρξει απάντηση και μάλιστα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ευρώπη, στέκονται μεν ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όμως καλούν σε αυτοσυγκράτηση και σε αποφυγή διευρυμένης σύρραξης.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της επίθεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στο Ιράν και ότι περαιτέρω αντίποινα μπορεί να μην είναι απαραίτητα.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δηλώνει στην εκπομπή "Meet the Press" του NBC ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, αφού βοήθησαν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση του Ιράν.

Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, υπογραμμίζει ο Κίρμπι, αλλά προσθέτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Μια πιθανή απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν θα μπορούσε να είναι σοβαρή, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ προσπαθούν να τους αποτρέψουν από το να διευρύνουν τη σύγκρουση, τόνισε ωστόσο από την πλευρά του ο Μάικ Μάλροϊ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Μάλροϊ, η ιρανική επίθεση θα μπορούσε να έχει σκοτώσει πολλούς αμάχους και να έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις ισραηλινές πολιτικές και εμπορικές υποδομές.

Συρία: «Οι επιθέσεις του Ιράν ήταν νόμιμη πράξη αυτοάμυνας»

«Η δράση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν μια νόμιμη πράξη αυτοάμυνας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκντάντ στον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης SANA αναφέρουν περαιτέρω:

«Πρόκειται για νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας εναντίον αυτής της ρατσιστικής σιωνιστικής οντότητας, η οποία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή βούληση, ούτε τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Μεκντάντ κατήγγειλε τις «αμελείς θέσεις της Δύσης απέναντι στις σφαγές και τις απάνθρωπες ενέργειες της ισραηλινής οντότητας».

Τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ έρχονται δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ ενός κορυφαίου Ιρανού διοικητή σε επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 2 Μαΐου

Γεγονότα 1335 - Ο δούκας Όθων της Αυστρίας γίνεται δούκας της Καρινθίας. 1536 - Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία...

Φόρτωση άρθρων...