Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα

Πλανήτης

Στην εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στην περιοχή Μαρίινο της Μόσχας, έγινε σήμερα η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι, δύο εβδομάδες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του σε ηλικία 47, σε αποικία κρατουμένων στην Αρκτική.

Κατά την νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία η σορός του Ναβάλνι εκτέθηκε με ανοιχτό το φέρετρο για τους συγγενείς του.

Η μητέρα του, Λιουντμίλα, και ο πατέρας του, Ανατόλι, κάθονταν δίπλα στο φέρετρο, κρατώντας κεριά, καθώς ο ιερέας έψαλλε την εξόδιο ακολουθία.

Χιλιάδες κόσμου - απλοί πολίτες -  παρατεταμένοι κατά μήκος της διαδρομής αποχαιρετούν τον εμβληματικό ηγέτη της αντιπολίτευσης και ακολουθούν την πομπή προς το κοιμητήριο Μπορισόφσκογε, το οποίο βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού Μόσχοβα, προς τον νότο.

Σύμφωνα με την WP, αρκετοί δυτικοί πρεσβευτές, συμπεριλαμβανομένης της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Ρωσία, Lynne Tracy καθώς και της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αυστραλίας, ήρθαν επίσης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Η σορός του παραδόθηκε στους συγγενείς του από το νεκροτομείο λίγη ώρα νωρίτερα, ενώ η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις, είχε προειδοποιήσει για πιθανή καθυστέρηση. Η οικογένειά του είχε αναφέρει ότι δυσκολευόταν να βρει νεκροφόρα για τη μεταφορά του φέρετρου.

Κατά την προετοιμασία της κηδείας του, συνεργάτες του κατηγόρησαν τις Αρχές ότι εμπόδισαν τα σχέδιά τους να οργανώσουν μεγαλύτερη πολιτική εκδήλωση στη μνήμη του.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν αναμείχθηκε σε ζητήματα σχετικά με την κηδεία του Ναβάλνι.

Αυστηρή προειδοποίηση του Κρεμλίνου

Πάντως, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συγκέντρωση υπέρ του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, που δεν έχει λάβει άδεια από τις ρωσικές αρχές, θα θεωρείται ότι παραβιάζει τον νόμο.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να εκφράσει οποιαδήποτε εκτίμηση για τον Ναβάλνι ως πολιτική προσωπικότητα, ενώ ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν έχει να πει κάτι στην οικογένειά του.

Αυξημένη ένταση

Ο Ναβάλνι, ο πιο σφοδρός επικριτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας, πέθανε σε ηλικία 47 ετών σε σωφρονιστικό κατάστημα της Αρκτικής στις 16 Φεβρουαρίου, με τους υποστηρικτές του να καταγγέλλουν δολοφονία του. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε κρατική ανάμειξη στον θάνατό του.

Η ένταση αυξήθηκε περαιτέρω ενόψει της κηδείας του, επειδή οι Αρχές έχουν θέσει εκτός νόμου το κίνημά του ως εξτρεμιστικό και θεωρούν τους υποστηρικτές του ταραξίες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και επιδιώκουν να υποκινήσουν επανάσταση. Παλαιότερες συγκεντρώσεις υποστηρικτών του διαλύθηκαν με τη βία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ ζέστης και τον Απρίλιο – H υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίστηκε παρά την αποδυνάμωση του Ελ Νίνιο

Ο κόσμος έζησε (και) τον Απρίλιο «εξαιρετικές» θερμοκρασίες, καθώς καταγράφτηκαν μηνιαία ρεκόρ ζέστης τόσο στο έδαφος, όσο και στην επιφάνεια των ωκεανών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατ...

Γάζα: Το Ισραήλ άνοιξε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ - Κρίσιμη συνάντηση Μπερνς με Νετανιάχου

Το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με τη Λωρίδα της Γάζας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας,το οποίο είχε κλείσει την Κυριακή (5/5) μετά από μια φονική επίθεση με ...

Σαν σήμερα - 8 Μαΐου

Γεγονότα 1821: Οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς 1886: Ο φαρμακοποιός Τζον Πέμπερτον πουλάει για πρώτη φορά ένα πατενταρισμένο φαρμακευτικό σκεύασ...

Φόρτωση άρθρων...