Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Υποβρύχιο Titan: Δέχθηκε πίεση ίση με το βάρος του Πύργου του Άιφελ

Τραγική κατάληξη είχαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου «Titan», τα ίχνη των οποίου είχαν χαθεί από την Κυριακή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό. 

Την Πέμπτη η ακτοφυλακή των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν, ανήκουν στο βαθυσκάφος, διευκρινίζοντας ότι οι πέντε επιβαίνοντες πέθαναν εξαιτίας καταστροφικής αποσυμπίεσης που οδήγησε στη διάλυση του Titan.

Πώς διαλύθηκε το μοιραίο υποβρύχιο

Βίντεο που έχουν δημοσιευθεί σε Youtube, Instagram και TikTok επιχειρούν να αποτυπώσουν όσα μπορεί να συνέβησαν στο υποβρύχιο, οδηγώντας στον θάνατο τους πέντε επιβαίνοντες. Ένα GIF που τράβηξε τα βλέμματα στο Reddit δείχνει αυτό το δεξαμενόπλοιο να συνθλίβεται λόγω της διαφοράς που υπάρχει στον αέρα εσωτερικά της δεξαμενής και του αέρα που υπάρχει έξω απ’ αυτό.

Θα συνεχιστούν οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Oι έρευνες θα συνεχιστούν καθώς οι ειδικοί θέλουν να καταλάβουν τι συνέβη και υπήρξε αυτή η τραγωδία. Θέλουν να δουν αν πρόκειται για δομική αστοχία, ενώ θα γίνει μια έρευνα όπως αυτές που γίνονται και σε αεροπορικά δυστυχήματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει μαύρο κουτί, αλλά τα δυο ρομπότ που βρίσκονται στην περιοχή, ο «Victor» και ο «Οδυσσέας» θα παραμείνουν στον πυθμένα του Ατλαντικού και θα προσπαθήσουν να συλλέξουν κι άλλα συντρίμμια – εκτός από αυτά που έχουν ήδη βρεθεί – προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες. Στόχος να καταλάβουν που έγινε αυτή η ρήξη στη δομή του βαθυσκάφους.

Μια άλλη πιθανή πηγή πληροφοριών θα μπορούσαν να είναι τα υδρόφωνα, τα υποβρύχια μικρόφωνα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για να εντοπιστούν ήχοι από παράνομες δοκιμές ατομικών όπλων. Τα υδρόφωνα είχαν χρησιμοποιηθεί το 2017 όταν είχε εξαφανιστεί υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής. 

Με αυτά κατάφεραν και άκουσαν ότι είχε γίνει έκρηξη. Αν έχει καταγραφεί έκρηξη στο βαθυσκάφος θα γίνει γνωστό πότε ακριβώς έγινε κι αυτό το στοιχείο να δώσει απαντήσεις.

Aυτό που είναι βέβαιο για τους ειδικούς είναι ότι το υποβρύχιο στο βάθος που ήταν διαλύθηκε ακαριαία. Στην ουσία εξαϋλώθηκε προς τα μέσα από την τεράστια υδροστατική πίεση η οποία ισούται, όπως λένε οι ειδικοί, με το βάρος του Πύργου του Άιφελ. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι επιβάτες του Titan δεν πρόλαβαν να καταλάβουν τίποτα, καθώς όλα έγιναν σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου.

Δεν είναι ακόμα σαφές ακόμα ποια υπηρεσία θα ηγηθεί της έρευνας καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τέτοια δυστυχήματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...