Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

2023: Οι κρίσιμες εκατό μέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τις κάλπες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το 2023 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται ήδη για τη μεγάλη μάχη των εκλογών, διεκδικώντας μια δεύτερη συνεχόμενη τετραετία. Οι μετρήσεις αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το πρώτο κόμμα, ωστόσο η εκλογική διαδικασία καταγράφει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με το 2019.

Πρώτον, γιατί η Νέα Δημοκρατία κυβερνά εδώ και τρεισήμισι χρόνια και η όποια φθορά είναι λογική, δεύτερον οι συνθήκες που έχουν δημιουργεί μέσα στην κοινωνία λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και τώρα του υψηλού πληθωρισμού είναι διαφορετικές και σε κάθε περίπτωση πιο πιεστικές και τρίτον τα κρούσματα διαφθοράς που τους τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πλήττουν ευρύτερα το πολιτικό σκηνικό.

Στις αρχές του 2023, ο Πρωθυπουργός καλείται να αναπτύξει μια στοχευμένη στρατηγική με στόχο την επίτευξη ενός θετικού εκλογικού αποτελέσματος στη διαδικασία με την απλή αναλογική, ώστε την επομένη να διεκδικήσει την επίτευξη του εκλογικού στόχου που είναι η αυτοδυναμία. «Η εκλογική διαδικασία είναι μία» συνηθίζουν να αναφέρουν στη εκφορά του δημόσιου λόγου τους κορυφαία στελέχη, καθώς ξορκίζουν την αποσυσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων και δίνουν έμφαση στο να αγγίξουν το 33% με 34% όταν οι πολίτες προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες.

Η «χαμένη ψήφος» είναι ένα αφήγημα που θα "φορεθεί" πολύ από τους επιτελείς της Πειραιώς, καθώς αφενός θέλουν να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, αφετέρου να περιορίσουν τη δυναμική άλλων σχηματισμών κυρίως στα δεξιά, των οποίων η είσοδος στη Βουλή θα περιέπλεκε τα πράγματα και θα απομάκρυνε το σενάριο της αυτοδύναμης νέας τετραετίας.

Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος τους επόμενους μήνες περιλαμβάνει συνεχείς εξορμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια, στήριξη των πολιτών απέναντι στις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, επαναλαμβανόμενη σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ, έμφαση στα μεγάλα έργα και την περιφερειακή ανάπτυξη που αλλάζουν την εικόνα σε πολλούς νομούς  της χώρας και διαβεβαιώσεις για βελτίωση των μισθολογικών συνθηκών την επόμενη τετραετία, παράμετρος που επηρεάζει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης κυρίως τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, ενώ από τις επιδόσεις της στις επερχόμενες εκλογές θα κριθεί τόσο ο χαρακτήρας της επόμενης κυβέρνησης, όσο και οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η 21 Απριλίου 1967

Ι. Πρόσφατο βιβλίο αναφέρεται στην επταετή δικτατορία. Μακρές είναι οι αναλύσεις. Λείπει το κύριο. Η πράξη επιβολής: οιονεί ταυτότης της εκτροπής. Η “κοινή βοή” από...

Οι «Σαλώμες» του ΣΥΡΙΖΑ, το μίσος για τον Μητσοτάκη και οι νεόγεροι του Τσίπρα

Ενεοί και μονίμως απορούντες οι εναπομείναντες νεόγεροι της παλιάς σχολής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παρακολουθούν την επέλαση κάθε είδους «Σαλώμης» στην Κουμουνδούρου και τη...

Η μεγάλη απάτη της Κλιματικής Αλλαγής

Πως οι διεθνείς δυνάμεις του αυταρχισμού, προσπαθούν να διαλύσουν πνευματικά και οικονομικά τον δυτικό πολιτισμό και τις οικονομικές του αρθρώσεις.

Φόρτωση άρθρων...