Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Δράσεις με κοινωνικό πρόσημο versus ακρίβεια

Στην υλοποίηση των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που σχετίζονται με τους μη προνομιούχους προχωρά η Κυβέρνηση, τη στιγμή δε που τα φαινόμενα ακρίβειας και οι αναταράξεις στην αγορά πιέζουν το εισόδημα ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας, την οποία επί το πλείστον προκαλεί η ενεργειακή κρίση, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να δημιουργήσει ανθεκτικά αντίβαρα μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην πίεση που δέχεται η μεσαία τάξη, αλλά πολύ περισσότερο οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ήδη σε νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνονται διατάξεις για την έκτακτη χορήγηση των 250 ευρώ, την χορήγηση διπλής δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το Δεκέμβριο, την καταβολή κατά τον επίμαχο μήνα μιάμιση επιπλέον δόσης επιδόματος παιδιού στους δικαιούχους, την αυξημένη άδεια μητρότητας σε γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και άλλες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι προωθούμενες διατάξεις θεωρούνται επαρκείς για το φετινό δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών; Η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ακολουθούν μια συγκεκριμένη στρατηγική προκειμένου να αναπτύξουν το σχέδιο τους βήμα-βήμα, λαμβάνοντας υπόψη νέα δεδομένα που θα προκύψουν στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν διαρρήδην επικοινωνιακά τρικ και κινήσεις εντυπωσιασμού και προσπαθούν να δώσουν έμφαση στην ουσία, ανταποκρινόμενα στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τις υψηλές προσδοκίες των πολιτών.

Μία νέα δέσμη μέτρων στήριξης των πολιτών δεν θα αποτελούσε έκπληξη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των πραγμάτων και θα υλοποιηθεί σε απόλυτη συνάρτηση με τα δημοσιονομικά δεδομένα, καθώς ουδείς στην κυβερνητική παράταξη δεν θα επιθυμούσε έστω και στο ελάχιστο, κάποιο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ενώ η χώρα διανύει ήδη μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Oι εκλογές πλησιάζουν και ο πήχης της αυτοδυναμίας δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό και αδράνεια. Η καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών μπορεί να (και θα) ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνίας.

Το timing για τις τελικές αποφάσεις συνδέεται άμεσα και με τον ακριβή χρόνο των εκλογών, καθώς στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού για μια δεύτερη αυτοδύναμη τετραετία θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για ένα ισχυρό δείκτη κοινωνικής προστασίας.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα μοιραστούμε περισσότερα επί τούτου….     

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...