Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

«Δύο ξένοι» στις …Βρυξέλλες

Εξαγωγή της κόντρας τους στο εξωτερικό έκαναν χθες Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης που αν και συνταξίδεψαν για τις Βρυξέλλες, ενώ βρέθηκαν και στην ίδια αίθουσα για την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, υπήρξαν εμφανώς … δύο ξένοι, στη συμπεριφορά τους. 

Λίγο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ τους με αφορμή τα περί …εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη στον απόηχο της υπόθεσης των υποκλοπών, λίγο η κόντρα των δύο κομμάτων στην υπόθεση της τροπολογίας για το ‘μπλόκο’ στην κάθοδο στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη μία μέρα νωρίτερα, λίγο τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες… οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών, είναι πλέον εμφανώς κακές. Κάτι που έγινε αισθητό και στη βελγική πρωτεύουσα. 

Αφορμή για αυτό στάθηκαν όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας σε δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Το καθεστώς Μητσοτάκη αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης. Την άλλη εβδομάδα το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ολομέλειά του θα συζητήσει τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα από τις παρακολουθήσεις και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ», είπε, χαρακτηρίζοντας προφανές ότι «αυτοί που υποκριτικά μας λέγαν ότι θέλουν να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας έχουν απομακρύνει από την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο». 

Η ‘απάντηση’ ήρθε άμεσα, με ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Μάντζου στα social media, όπου και σχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας έσπευσε να ενημερώσει ότι το ζήτημα της υποχώρησης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα εισάγεται την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», όπως «‘ξέχασε’ να αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή έρχεται ύστερα από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». 

Παρατήρησε, δε, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη, αλλά η πολλοστή φορά, μετά τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο 2022, που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και η πολιτική του ομάδα ζητούν κάτι τέτοιο. 

«Προφανώς δεν θέλησε ο κ. Τσίπρας, ούτε σήμερα, να διασκεδάσει το ‘ψεκασμένο’ κομματικό αφήγημα ότι …ατονεί το ενδιαφέρον του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. 
Ούτε, φυσικά, τις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούν ο κ. Βαξεβάνης και οι επικοινωνιακοί βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, σηκώνοντας κατακόρυφα τους τόνους.

Στο θέμα, δε, επανήλθε και επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη, που ανακοίνωσε ότι «το ζήτημα της διάβρωσης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, θέτει μετά από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», υπενθυμίζοντας με νόημα ότι είναι η δεύτερη φορά που το εν λόγω θέμα εισάγεται προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας των ευρωσοσιαλιστών. 

Στην τοποθέτησή του, πάντως, στις Εργασίες της Προσυνόδου, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε την ανάγκη να βοηθηθούν οι πολίτες που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, με μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, με τη φορολόγηση των απροσδόκητων υπερκερδών τραπεζών και ενεργειακών εταιρειών και με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας. 

«Χρειαζόμαστε κοινά οικονομικά εργαλεία, με ευρωπαϊκά χρήματα και όχι μόνο δάνεια», είπε μεταξύ πολλών άλλων, προτείνοντας τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας με πρόσθετη χρηματοδότηση για τη στήριξη της παραγωγικής βάσης, ιδιαίτερα των χωρών του Νότου, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Φόρτωση άρθρων...