Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Εκλογικό «κοκτέιλ» ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και... τραπεζών

Η ανάλυση που θέλει, στο τέλος της μέρας, να σφραγίζει την έκβαση της κάθε εκλογικής αναμέτρησης η οικονομία και η λεγόμενη «μάχη της καθημερινότητας» έχει επιβεβαιωθεί τόσο πολλές φορές, που έχει προσλάβει χαρακτηριστικά αυταπόδεικτης αλήθειας –είναι, πλέον, κάτι σαν δόγμα. Όταν, λοιπόν, σ’ αυτό το «αξίωμα» έρχεται να προστεθεί και το «μπαρούτι» που μυρίζει στη σχέση κυβέρνησης-τραπεζιτών, στην Κουμουνδούρου βρίσκουν περισσότερους λόγους να χαμογελούν.

Εξάλλου, στην αξιωματική αντιπολίτευση το έχουν, πλέον, εμπεδώσει: αν δεν «βγει» στην επικαιρότητα κάποιο ηχητικό ή κάποιο βίντεο που να εμπλέκει με τρόπο άμεσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε παρακολουθήσεις, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δε θα «πέσουν» από τις υποκλοπές. Μπορεί να φθαρούν έτι περαιτέρω, μπορεί να απομακρυνθούν από την κάλπη της ΝΔ κεντρώοι αμφιταλαντευόμενοι πολίτες με βαθιές δημοκρατικές ευαισθησίες, μπορεί να «απονομιμοποιηθεί» η κυβέρνηση εν γένει, αλλά δε θα πέσει απ’ αυτό.

Συνδυασμός

Τούτου δοθέντος, δεν είναι καθόλου τυχαία η εκ νέου στροφή του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα κοινωνίας και καθημερινότητας –χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι η Κουμουνδούρου θα πηγαίνει «πάσο» σε ό,τι αφορά στις νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές. Όμως, εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει βάρος σε οτιδήποτε αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών. Τα υψηλά πολιτικά «ντεσιμπέλ» που επέλεξε να υιοθετήσει την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αποδιάρθρωση του ΕΣΥ, αλλά και οι διαρκείς αναφορές του σε όλες τις περιοδείες του ανά τη χώρα (την περασμένη Παρασκευή στο Κιλκίς, χθες στη Φλώρινα) στην οικονομική δυσπραγία των πολιτών είναι ενδεικτική των στοχεύσεων της Κουμουνδούρου ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. «It’s the economy, stupid», που έλεγε και ο περίφημος σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον στα τέλη του περασμένου αιώνα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, περιμένουν να δουν τί θα γίνει με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος που σιγά σιγά φτάνουν σε όλα τα σπίτια, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι... απολύτως αποκαρδιωτικές. Ταυτοχρόνως, συνεχίζουν την μάχη αποδόμησης του περίφημου «καλαθιού του νοικοκυριού», με τους συναρμόδιους τομεάρχες Αλέξη Χαρίτση και Έφη Αχτσιόγλου να «πυροβολούν» καθημερινά την κυβέρνηση για τις αυξήσεις, τις ανατιμήσεις, αλλά και την πολιτική επιλογή διατήρησης συγκεκριμένων φόρων –κάτι που κάνει, σε ό,τι αφορά την ενέργεια και ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και ξαφνικά... τράπεζες!

Σε αυτό το υπαρκτό ασφυκτικό για την κοινωνία σκηνικό, έρχεται να προστεθεί και η σοβαρή διαφωνία που φαίνεται ότι επικρατεί μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζών. Στην Κουμουνδούρου, ήδη από την υπόθεση Πάτση, αλλά και μετά την έξωση σε βάρος της Ιωάννας Κολοβού, διαπίστωσαν πόση ζημιά κάνει στην κυβέρνηση οτιδήποτε αφορά στο περίφημο «κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι μας», που στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι... σύμφυτο με το DNA μας. Έτσι, σε μία συγκυρία που οι τράπεζες φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι για να μην δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων δανείων» και ενόσω ακόμη και συνεπείς δανειολήπτες έχουν απελπιστεί εξαιτίας της διαρκούς αύξησης των δόσεων των κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να πολιορκεί την κυβέρνηση να κάνει κάτι. Είτε για να τη θέσει σε σύγκρουση με τους τραπεζίτες, πιεζόμενη πολιτικά, είτε για την εκθέσει, σε περίπτωση που απλώς αρκεστεί στο να μειώσουν οι τράπεζες την... προμήθεια στα εμβάσματα και τις πληρωμές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Φόρτωση άρθρων...