Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Η εκτενής συζήτηση στο εσωτερικό της Ε.Ε για το μεταναστευτικό και η θέση της Ελλάδας

Ο χρόνος για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μετρά αντίστροφα και οι εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό μπαίνουν ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Πολλές χώρες στο εσωτερικό της ένωσης προσχωρούν πλέον στην ελληνική θέση, ότι δηλαδή ένα τόσο σοβαρό θέμα χρειάζεται έναν ολιστικό χειρισμό για την αντιμετώπιση του και όχι αποσπασματικές κινήσεις.

Η επόμενη μέρα παραμένει αβέβαιη, όσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ηγεσία των Βρυξελλών δεν κάνουν το αποφασιστικό βήμα για τη συγκρότηση ενός συγκροτημένου σχεδίου με ορίζοντα δεκαετίας, το οποίο θα αλλάξει το κλίμα και στις τοπικές κοινωνίες.,

Υπενθυμίζεται ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τις αυξανόμενες αιτήσεις ασύλου, ενώ οι μεταναστευτικές ροές αποτέλεσαν τη βασική αιτία για την απόρριψη από την πλευρά της Βιέννης, αλλά και του Άμστερνταμ της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν.

Την ίδια ώρα, έχει τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα κατασκευής φράχτη στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, κατά το πρότυπο του φράχτη στον Έβρο. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες ανήμπορων προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη τύχη.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η ελληνική πλευρά έχει αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και τη στάση της Άγκυρας. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι οι φράχτες ως μέτρο αποτροπής λειτουργούν, καθώς αφενός εμποδίζουν την παράνομη είσοδο στο εσωτερικό της Ε.Ε, αφετέρου συνιστούν ένα ανάχωμα για το δίκτυο διακινητών που εμπορεύονται την ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή με τον πιο ανήθικο και απάνθρωπο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική χωρίς αλληλεγγύη, συντονισμένο σύστημα φύλαξης των συνόρων και επιστροφών. Στην ξεκάθαρη αυτή ελληνική θέση προσχωρούν πλέον και άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Οι αναγκαίες αποφάσεις βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των μελών του Συμβουλίου Κορυφής, τα οποία καλούνται να ανταποκριθούν στη μεγάλη αυτή πρόκληση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αλλά και με διάθεση αλληλοϋποστήριξης.  

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Τα ηχηρά μηνύματα Στουρνάρα στο εκλογικό σώμα

Χθες, η Τράπεζα Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκπέμπει ηχηρά μηνύματα, δύο μήνες πριν τη δ...

Φόρτωση άρθρων...