Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Η κρίσιμη δεξαμενή των αναποφάσιστων και η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό

Έχουν περάσει είκοσι μέρες από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και σταδιακά καταγράφονται οι δημοσκοπικές επιπτώσεις για την Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και οι σοβαρές αντιδράσεις των πολιτών.

Ιχνηλατώντας προσεκτικά τα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, βλέπουμε τη δεξαμενή των αναποφάσιστων να φουσκώνει επικίνδυνα, ενώ ένα μέρος των ερωτηθέντων βλέπει ακόμα και το ενδεχόμενο της αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες. Αυτή ωστόσο είναι η εικόνα της στιγμής που θα σχολίαζε και κάποιος εκ των δημοσκόπων ή των αναλυτών, αφού μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές μπορεί να αλλάξει.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει βελτιωθεί για την κυβερνητική παράταξη, καθώς έκτακτες καταστάσεις αλλάζουν πολλές φορές τα δεδομένα και ανατρέπουν το σχεδιασμό.

Στην παρούσα φάση, η Πειραιώς μπαίνει σε τροχιά αντεπίθεσης με θετικές ειδήσεις και με τον κ. Μητσοτάκη να βγαίνει εκ νέου μπροστά, θέλοντας να μιλήσει απευθείας με τους πολίτες και να υπερασπιστεί τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχτισε μαζί τους όλο το προηγούμενο διάστημα (παράδειγμα Αμαρουσίου).

Το ζητούμενο πλέον για τα γαλάζια στελέχη είναι να εργαστούν μεθοδικά προς αυτήν κατεύθυνση να αποφύγουν άλλα λάθη, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν τη χαριστική βολή στην προσπάθεια της κυβερνητικής παράταξης να ζητήσει εκ νέου την ψήφου του ελληνικού λαού. Το βάρος πέφτει στο κρίσιμο εκείνο ποσοστό που μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν στα Τέμπη, μετακινήθηκε στην αποχή ή στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να πείσει ένα μέρος εξ αυτών να επιστρέψουν στη βάση τους ή τους έχει χάσει ενόψει της κρίσιμης μάχης;

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί υπό προϋποθέσεις να επανακτήσει ένα ποσοστό, αλλά αυτό θέλει σκληρή δουλειά και αν συμβεί θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι νέοι θα θελήσουν να στείλουν με το δικό τους τρόπο ένα μήνυμα μέσα από την κάλπη, προσέγγιση που επηρεάζει σαφώς την πρώτη εκλογική διαδικασία που με την απλή αναλογική οδηγεί σε κυβερνητικό αδιέξοδο.

Η κατάσταση ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ενόψει της δεύτερης εκλογικής μάχης, αλλά μέχρι τότε τα επιτελεία των κομμάτων έχουν μπροστά τους υψηλά ποσοστά πολυπλοκότητας να διαχειριστούν, σε ένα σκηνικό που σήμερα θυμίζει  κινούμενη άμμο.      

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη;

Πώς και γιατί δομές και κτίρια, για τα οποία έχουν διατεθεί εκατομμύρια εκατομμυρίων, αφέθηκαν να καταντήσουν εστίες αθλιότητας και παρανομίας; Πώς παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξέλ...

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Φόρτωση άρθρων...