Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Κυβέρνηση: H αντιμετώπιση της ακρίβειας περνά μέσα από την Ευρώπη

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα η ελληνική πλευρά επέμεινε στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στις εθνικές οικονομίες, με αποκορύφωμα τη ραγδαία αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα. 

Η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στηρίζουν αναφανδόν τη θέση για μία κοινή συντονισμένη προσπάθεια, που θα βάλει φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου. Στην τσεχική πρωτεύουσα έγινε το πρώτο βήμα, με την Ελλάδα να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια για την εξεύρεση του κοινού τόπου. 

Τα φώτα και το ενδιαφέρον στρέφονται στις παρασκηνιακές διεργασίες που γίνονται τόσο σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, όσο και σε επίπεδο ηγετών ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Στις τάξεις της Κυβέρνησης επικρατεί αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και να δημιουργήσει νέες συνθήκες για την αντιμετώπιση των δύσκολων μηνών που έπονται. 

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους προσεγγίσεις και διαφωνίες, η πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο αποτελεί για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών ένα μεγάλο στοίχημα, μέσα από το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος και για τη μείωση των τιμών και σε άλλα προϊόντα και την ανακούφιση των πολιτών, κυρίως εκείνων που ανήκουν στους μη προνομιούχους. 

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ανάληψη πρωτοβουλιών με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα και θα συνεχίσει να το πράττει, όπως διαβεβαιώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει το δικό του στίγμα στα ευρωπαϊκά δρώμενα τα τελευταία τρία χρόνια, όταν η Ευρώπη αντιμετώπισε πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε αρχικά η πανδημία και ακολούθως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα ακολουθεί πλέον μια συγκεκριμένη στρατηγική, θεωρώντας ότι η επίλυση κορυφαίων ζητημάτων που ανακύπτουν μέσα σε έντονες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, προϋποθέτει μια ευρωπαϊκή ολιστική προσέγγιση που βάζει πάνω απ’ όλα το κοινό συμφέρον και τη δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...