Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Με επιμονή στην «πολιτική αυτονομία» απαντά στο φλερτ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ

Τον ρόλο της … «πολύφερνης νύφης» καλείται να παίξει για άλλη μια φορά στην Ιστορία του το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που αίφνης δέχεται εκ νέου φλερτ τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του, λίγους μόνο μήνες πριν από τις εκλογές, που κατά δήλωση του πρωθυπουργού θα γίνουν είτε τον προσεχή Απρίλιο, είτε έναν μήνα αργότερα, τον Μάιο. Πρόκειται όμως για έναν ρόλο …παγίδα, στον οποίο στην Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν σκοπό να ενδώσουν. Τουλάχιστον όχι προεκλογικά. Την όποια συζήτηση για συνεργασίες, εξάλλου, την παραπέμπουν παραδοσιακά για το διάστημα αμέσως μετά από την πρώτη κάλπη, οπότε οι πολίτες θα έχουν μιλήσει δια της ψήφου τους. Και πάλι, όμως, επιμένουν ότι η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε προγραμματική βάση, με τους ίδιους να προβάλουν ως βάση για αυτήν, το δικό τους, σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα.

Ξεκάθαρο ‘άνοιγμα’ προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, έκανε χθες ο πρωθυπουργός, με συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Σε αυτήν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πίστη του στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, διεκδικώντας για το κόμμα του μία τέτοια δυνατότητα την επαύριο των εκλογών. Υποστήριξε, όμως, ότι αν οι πολίτες με την ψήφο τους στις δεύτερες εκλογές τους κατευθύνουν προς μία κυβέρνηση συνεργασίας, εκείνοι θα σεβαστούν τη βούλησή τους. Ο κατηγορηματικός τρόπος όμως, με τον οποίο απέκλεισε την όποια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ήταν αρκετός για να φανεί ότι στην πραγματικότητα ‘έκλεινε το μάτι’ προς το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Το άφησε εξάλλου ορθάνοιχτο, όταν σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι «απέχουμε πολύ ακόμα από το να μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι θα συμβεί μετά τη δεύτερη κάλπη», μη αποκλείοντας οτιδήποτε σε αυτή την περίπτωση.

Αντιστοίχως, το φλερτ προς την Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Δεν είναι τυχαίο ότι με συνέντευξή του στο BEST TV, ο υπεύθυνος Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος, υποστήριξε ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής που θα διεξαχθούν οι επερχόμενες εκλογές, προφανώς μιλάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας που θα προκύψουν από τις κάλπες. Υποστηρίζοντας δε ότι το κόμμα του προσβλέπει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ξεκαθάρισε ότι η  Κουμουνδούρου μιλά προγραμματικά και απευθύνει το πρόγραμμά της αφενός στους πολίτες, αφετέρου στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές. «Αντικειμενικά, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, αυτό αφορά πρώτα από όλα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής», παραδέχθηκε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μετατρέποντας με μία φράση το φλερτ σε προεκλογική … πρόταση γάμου.

Το «γάντι» σήκωσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου, που μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Attica, ερμήνευσε ούτε λίγο ούτε πολύ τη στάση αυτή των δύο μεγάλων κομμάτων ως μία επιχείρηση αλίευσης εκ μέρους τους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. «Έχουμε από τη μία πλευρά τον πρωθυπουργό, ο οποίος καίει οποιοδήποτε ζήτημα συνεργασιών από τις εκλογές της πρώτης Κυριακής, ζητώντας αν θέλετε με μία αυταρέσκεια και αλαζονεία, αυτοδυναμία», είπε. Αναφερόμενη δε και στη χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι «τώρα τελευταία έχει αρχίσει να θυμάται ενδεχόμενα συνεργασίας, μετά από τις δεύτερες εκλογές», κάτι που σίγουρα κατά την ίδια, δεν αποτελεί θεσμικότητα. Αναφερόμενη, από την άλλη, στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η κ. Γιαννακοπούλου έκανε λόγο για μία ‘νεφελώδη προοδευτική διακυβέρνηση’ στην οποία αναφέρεται το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να διευκρινίζει το περιεχόμενό της, τονίζοντας παράλληλα ότι τίποτα μέχρι σήμερα δεν δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα, όπως προαλείφεται, θέτοντας μάλιστα κάτι τέτοιο ως προϋπόθεση για συνεργασίες. Απαντώντας, λοιπόν, και στα δύο κόμματα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα της θα επιμείνει στην πορεία του με πολιτική αυτονομία, στοχεύοντας στην κατά το δυνατόν ενδυνάμωση των ποσοστών του κόμματος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, προκειμένου να υπάρχει μία ισχυρή σοσιαλδημοκρατική φωνή στην χώρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...