Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Μία νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ανοίγει η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου

Η επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Σολτς στα μέσα της εβδομάδας έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για την Ευρώπη και την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική ρητορική απέναντι στη χώρα μας.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι μονοσήμαντη, όπως αναφέρουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ενώ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πολυεπίπεδη σύσφιξη των διμερών σχέσεων Αθήνας-Βερολίνου, λίγες μέρες μετά την γενναία απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής να δώσει μια ισχυρή πολιτική απάντηση στους ορθόδοξους των αγορών για το ενεργειακό. Τ

ο τελευταίο θέμα βρίσκεται εξάλλου στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ατζέντας, με την Ελλάδα να έχει διαδραματίσει το δικό της εποικοδομητικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής που απαντά στις μεγάλες προκλήσεις που προκάλεσε κατά κύριο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εκτός των άλλων, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις και για άλλες πτυχές της μεταξύ τους συνεργασίας, όπως είναι οι εμπορικές συναλλαγές, με την ελληνική Κυβέρνηση να στοχεύει μέσα από τις επίμαχες συζητήσεις να στείλει και ένα μήνυμα στους Γερμανούς πολίτες για την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας τις δύσκολες καταστάσεις των μνημονίων στο παρελθόν.

Η παρουσία του κ. Σολτς στην ελληνική πρωτεύουσα ταυτίζεται χρονικά και με την αμυντική συμφωνία που έχουν συνάψει οι δύο πλευρές, με τα πρώτα τεθωρακισμένα Τύπου Marder να έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει τις απειλές κατά ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και ενός γείτονα.

Στην ελληνική πλευρά επισημαίνουν πως η στάση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη ως προς την υπεράσπιση των ελληνικών εθνικών θέσεων, όπως εξίσου καθαρή είναι και η στάση όλων των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Εξάλλου, η στρατηγική της διεθνοποίησης των προκλήσεων της Άγκυρας δείχνει να έχει αποφέρει καρπούς, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την πλευρά της Ε.Ε σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τη Ρωσία κλπ που αγγίζουν και την ίδια την Τουρκία. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...