«Τα κόμματα οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία, όχι μόνο από τους εχθρούς της, αλλά και από τον λαϊκισμό και την ανέξοδη αντιπαράθεση». Σε αυτή τη βασική αρχή ‘πατάει’ το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και αισιοδοξεί για την τελική εξεύρεση ενός κοινού τόπου μεταξύ των κομμάτων, που θα αφήσει εκτός εκλογικής αναμέτρησης και άρα εκτός Βουλής οποιοδήποτε ναζιστικό μόρφωμα τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν εξετάσει ενδελεχώς τόσο την κυβερνητική διάταξη με την οποία επιχειρείται να μπει φρένο στην κάθοδο στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, όσο και την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που κινείται προς την ίδια κατεύθυνση και δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή. Οι ίδιοι, ωστόσο εμμένουν στις δικές τους παρατηρήσεις, όπως τις έχουν καταθέσει αρμοδίως, εκτιμώντας ότι αυτές διασφαλίζουν αφενός μεν τον αποκλεισμό των ναζιστικών μορφωμάτων από τη Βουλή, αφετέρου την αποφυγή παρερμηνειών που θα μπορούσαν υπό συνθήκες να οδηγήσουν σε σκέψεις για άλλου τύπου αποκλεισμούς στο μέλλον.

«Ο αποκλεισμός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και κάθε διάδοχου σχήματός της οφείλει να είναι κοινός στόχος όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, τονίζοντας το γεγονός ότι το κόμμα του συμμετέχει υπεύθυνα και δημιουργικά, με προτάσεις και παρατηρήσεις, προς αυτή την κατεύθυνση, και προκειμένου η διάταξη που θα ψηφίσει η Βουλή, να είναι αποτελεσματική, συμβατή με το Σύνταγμα και νομοτεχνικά άρτια.

Πρόσθεσε όμως, με νόημα ότι «τα κόμματα οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία, όχι μόνο από τους εχθρούς της, αλλά και από τον λαϊκισμό και την ανέξοδη αντιπαράθεση». Για αυτό και πρότεινε «να μείνουμε μακριά και έξω από χαρτοπόλεμο τροπολογιών», επαναλαμβάνοντας την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για άμεση ενεργοποίηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, με απόλυτο σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες. «Η συναίνεση, άλλωστε, αποδεικνύεται έμπρακτα», είπε, ζητώντας λίγα λόγια και πολλές, ειλικρινείς πράξεις.

Αυτό που στην πραγματικότητα εννοούν στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είναι ότι δεν χρειάζεται κάθε κόμμα να καταθέτει τη δική του τροπολογία ή την δική του πρόταση νόμου, στη λογική ότι οι άλλες είναι κακές και η δική του καλή. Ούτως ή άλλως, είναι γνωστό ότι από τη στιγμή που κάθε κόμμα έχει ήδη καταθέσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη διαφωνία του με την κυβερνητική διάταξη, αλλά και με όποια άλλη πρόταση έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα, πολύ δύσκολα κάποιο θα συνυπογράψει ολόκληρη την πρόταση ενός άλλου κόμματος, υιοθετώντας πλήρως το σκεπτικό της.

Το γεγονός όμως ότι τα τρία μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας συνηγορούν στην ανάγκη αποκλεισμού του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις εθνικές κάλπες, αλλά και κάθε άλλου ναζιστικού μορφώματος που ενδυούμενο τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, θα μπορούσε να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή, στην Χαριλάου Τρικούπη γεννά βάσιμες ελπίδες ότι τελικά η λύση θα βρεθεί. Έστω και αν αυτό πρέπει να γίνει την τελευταία στιγμή, έστω και αν τη λύση προσφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν αρκετά ψύχραιμες φωνές, ώστε το γενικό καλό να προστατευθεί. Και το γενικό καλό επιβάλλει ναζιστικά μορφώματα να μην ξαναπεράσουν το κατώφλι της ελληνικής  Βουλής, και να μην μετέχουν στον πολιτικό διάλογο ως ισότιμοι συνομιλητές και συνδιαμορφωτές του.