Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Οι άριστες ελληνοαμερικάνικες σχέσεις και η επόμενη μέρα με την Τουρκία

Στη διάρκεια των συναντήσεων του κ. Μπλίνκεν στην Αθήνα, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε καίριους τομείς, όπως η άμυνα, το εμπόριο και η οικονομία. 

Από τη μια πλευρά οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας, ενώ από την άλλη η Ελλάδα συνεχίζει μια εξωστρεφή στρατηγική προωθώντας την πολιτική της σε καίριους τομείς, όπως η ενέργεια και οι επενδύσεις. 

Στην παρούσα φάση οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει μια ανθεκτική συνεργασία, η οποία όσο προχωρά ο στρατηγικός διάλογος, τόσο εκείνη διευρύνεται διμερώς και όχι μόνο. Διαχρονικά και ιστορικά έχει αποδειχθεί πως αμφότερες βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ενώ μέσα από παγκόσμιες δοκιμασίες σφυρηλάτησαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. 

Η γεμάτη ανθρωπισμό και αλληλεγγύη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, άλλαξε το κλίμα στην κοινή γνώμη της γείτονος, ενώ εισέπραξε το εγκώμιο και του αμερικανικού παράγοντα, όπως φάνηκε από τις χθεσινές τοποθετήσεις του κ. Μπλίνκεν. 

Η ελληνική γενναιόδωρη παροχή βοήθειας προς τον τουρκικό λαό δεν  συνδέθηκε ποτέ με πολιτικά ανταλλάγματα. Ωστόσο, η θεαματική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στα μάτια των δοκιμαζόμενων Τούρκων συνιστά αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική βελτίωση των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας. 

Ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για μια «νέα σελίδα», αλλά για να γίνει αυτό πράξη, χρειάζεται προηγουμένως η Τουρκία να αφήσει στην άκρη την προκλητική συμπεριφορά και τις απειλές κατά της χώρα μας. 

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου, αλλά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν απλά, εφόσον βέβαια ο κ. Ερντογάν αλλάξει ρότα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...