Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Οι δημοσκοπήσεις και τα σενάρια για την επόμενη Κυβέρνηση

Οι τελευταίες μετρήσεις αποτυπώνουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία, η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί φθορά, αλλά όχι σε τέτοια έκταση που να αμφισβητείται το προβάδισμα της. Στην αντίπερα όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί το βασικό αντίπαλο παραμένει στάσιμος, ενώ κρίσιμες πολιτικές επιλογές όπως η διαχείριση του θέματος Πολάκη ήρθαν να μειώσουν τις προσδοκίες για τους πολίτες που κινούνται στη δεξαμενή του κέντρου και της μετριοπάθειας.  

Τα στοιχεία αποτυπώνουν την εικόνα της στιγμής και ενδέχεται να αλλάξουν όσο πλησιάζει ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Υπό αυτές τις συνθήκες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζουν να στηρίζουν το αφήγημα της αυτοδυναμίας, αν και έχουν αντιληφθεί ότι η κατάσταση έχει δυσκολέψει σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του παρουσία στους «πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη στον εκλογικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό φυσικά είναι και το ιδανικό σενάριο για το κυβερνών κόμμα, να καταφέρει δηλαδή να απορροφήσει τους κραδασμούς το επόμενο διάστημα και να πείσει ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία και μια ισχυρή λαϊκή εντολή για να συνεχίσει το έργο του. 

Το τοπίο αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να ξεκαθαρίσει τη δεύτερη Κυριακή, όπου θα στηθούν οι κάλπες με το νόμο που ψήφισαν οι γαλάζιοι βουλευτές στις αρχές του 2020. Τι θα γίνει ωστόσο αν η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να αγγίζει το 38% για να συνεχίσει αυτοδύναμα την κυβερνητική της πορεία; 

Εκεί, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς ο μοναδικός εν δυνάμει σύμμαχος, το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να μπει σε ένα σχήμα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί του θέματος έχει τοποθετηθεί ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στην παρούσα φάση παίρνει αποστάσεις από τα δύο άλλα κόμματα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να περιφρουρήσει το δικό του πολιτικό ακροατήριο. Όσο δε για το σενάριο της Κυβέρνησης των ηττημένων με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον κινείται στη σφαίρα της φαντασίας παρά αποτελεί ένα σοβαρό ενδεχόμενο. 

Κατόπιν τούτων γίνεται αντιληπτό ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν το δρόμο της επόμενης μέρας για την Ελλάδα. Η απόφαση που θα λάβουν θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, ενώ η αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητα έντονη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Φόρτωση άρθρων...