Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Οι εκλογικές τάσεις των νέων και η σημασία τους για το τελικό αποτέλεσμα

Απόψεις Σπύρος Καπράλος

Στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης βρίσκονται οι εκλογικές τάσεις που αφορούν τους νέους ψηφοφόρους. Πρόκειται πέρα για τις ηλικιακές ομάδες που προσέρχονται για πρώτη ή για δεύτερη φορά στην κάλπη και οι οποίες παραδοσιακά έκλειναν το μάτι περισσότερο στην αριστερά ή στην κεντροαριστερά.

 Από τη στιγμή που η μάχη την ερχόμενη Άνοιξη αναμένεται θα κριθεί στις λεπτομέρειες, η ψήφος των νέων αναμένεται να επηρεάσει στο δικό της σημαντικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Αν και στο κομμάτι της φοιτητικής νεολαίας, δηλαδή το πιο συστημικό, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια την πρώτη θέση, εντούτοις όταν το ακροατήριο διευρύνεται και στους επαγγελματικούς χώρους και σε ολόκληρη την κλίμακα, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα και απαιτητικά.

Είναι αλήθεια ότι στο πολιτικό του αφήγημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει πολλάκις αναφορές στη νέα γενιά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στην υποχρέωση της πολιτείας να δίνει λύσεις. Η Κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία την αύξηση των μισθών, ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος κατά την είσοδο του στον επαγγελματικό στίβο.

Για να είμαστε δίκαιοι, όλο το προηγούμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία υλοποίησε πολιτικές προς την κατεύθυνση στήριξης των νέων, όπως το πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας «πρώτο ένσημο», η νέα στεγαστική πολιτική που προβλέπει αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, η άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών, η επέκταση του ωραρίου των νηπιαγωγείων και των δημοτικών και άλλα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι δράσεις αυτές είναι αρκετές; Η απάντηση έχει ως εξής: αποτελούν ένα πρώτο βήμα αλλά δεν αρκούν. Χρειάζονται περισσότερες ρηξικέλευθες ιδέες και στοχευμένες λύσεις στην καρδιά του προβλήματος, που είναι η αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών μέσα από αξιοπρεπείς μισθολογικές συνθήκες και επιπρόσθετη στήριξη και για τους φοιτητές.

Οι πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν εξάλλου πως η Παιδεία χρήζει μεγαλύτερης προσοχής από την Κυβέρνηση και αυτό επηρεάζει κατ’ επέκταση και την εκλογική συμπεριφορά τους. Το χτίσιμο μιας ανθεκτικής σχέσης εμπιστοσύνης κάθε πολιτικού οργανισμού με τους νέους συνιστά στη χώρα ένα σύνθετο πρόβλημα.

Πέρα από τα δωρεάν data, είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα ολιστικό σχέδιο που σταδιακά θα δώσει λύσεις και προοπτική για το μέλλον.

Αυτό χρειάζεται να ακούσει ο νέος ψηφοφόρος, ένα νέο ρεαλιστικό αφήγημα για την επόμενη μέρα που θα αποτελέσει ανάχωμα για τους λαϊκιστές και τους μπαχαλάκηδες που αναζητούν τη μιζέρια και την αβεβαιότητα για να δικαιολογήσουν τη δική τους πολιτική ύπαρξη.      

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Φόρτωση άρθρων...