Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην ακριτική Ελλάδα και το μήνυμα στην Τουρκία

Σε μία χρονική συγκυρία που η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται με φόντο και τις επερχόμενες εκλογές στη γειτονική χώρα,  η επιλογή του κ. Μητσοτάκη για επισκέψεις στην ακριτική Ελλάδα αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην απέναντι όχθη. 

Μετά τη Γαύδο την οποία επέλεξε ο Πρωθυπουργός για την ημέρα των Θεοφανείων, σειρά έχει τώρα η Θράκη, η οποία τον υποδέχεται σήμερα και αναμφίβολα συνιστά ένα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όλο το προηγούμενο διάστημα η χώρα είχε επενδύσει στην ενίσχυση του ρόλου της στην Ε.Ε, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. 

Παράλληλα, έριξε βάρος στην αμυντική της θωράκιση μέσα από την επίτευξη στρατηγικών συμφωνιών για συνεργασία, αλλά και αγορά οπλικών συστημάτων μετά από πολλά χρόνια περιδίνησης στα μνημόνια. 

Οι ανωτέρω κινήσεις, όπως αναμενόταν, προκάλεσαν ανησυχία στην Άγκυρα, η οποία βλέπει πλέον τους συσχετισμούς στο Αιγαίο να αλλάζουν και την Ελλάδα να ορθώνει ένα διπλωματικό και γεωπολιτικό ανάστημα. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θράκη έχει πολλαπλή σημασία: αφενός εξυπηρετεί μια κομματική σκοπιμότητα ενόψει των εθνικών εκλογών, στις οποίες πολλά θα κριθούν στις λεπτομέρειες. 

Αφετέρου έρχεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι στην επίμαχη περιοχή ζουν αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες. Εξάλλου, καμία ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αφήσει περιθώρια για εκμετάλλευση της μουσουλμανικής κοινότητας από την τουρκική προπαγάνδα, αν και ο κ. Ερντογάν την εντάσσει διαρκώς σε ένα πλαίσιο  πυροδότησης της έντασης και ανάδειξης της θεωρίας του αναθεωρητισμού που κυριαρχεί στη σημερινή Τουρκία. 

Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει ήδη σηκώσει ένα ισχυρό ανάχωμα για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Πρώτον, η προσπάθεια διεθνοποίησης της απαράδεκτης στάσης από μια σύμμαχη στο ΝΑΤΟ χώρα συνεχίζεται και έχει φέρει αποτελέσματα. Δεύτερον, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, πως εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα. Γι’ αυτό η εγρήγορση και η ετοιμότητα είναι διαρκής και επιβεβλημένη…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...